Για τη Ρωξάνη Φέσσα

Αθήνα 23.07.2007

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα 23 Ιουλίου έφυγε από κοντά μας μια ακόμη παλαίμαχος της πρώτης γενιάς των βιβλιοθηκονόμων, μετά την Κατερίνα Θανοπούλου, η συνάδελφος Ρωξάνη Φωτιάδη -Φέσσα.

Η παρουσία της Ρωξάνης στο χώρο μας ήταν σημαντική. Εργάστηκε με επιμονή και  συνέπεια προκειμένου να αναδείξει την επιστημονική ταυτότητα  του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμου σε μια εποχή που λίγοι γνώριζαν την ύπαρξή του.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕΕΒΕΠ, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος καθώς είχε διατελέσει και πρόεδρός της, σαν ύστατο φόρο τιμής,  κατέγραψε από το βιογραφικό της Ρωξάνης ορισμένες σημαντικές στιγμές της ζωής και της επαγγελματικής καριέρας της.

Η Ρωξάνη Φέσσα  γεννήθηκε στην Βομβάη το 1923 και ήταν απόφοιτος του Αρσακείου.

Στον Πόλεμο ,1940-1942 εργάστηκε ως εθελόντρια στον Ερυθρό στρατό και στην  Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Το 1943- 1945 παρακολούθησε μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών.

Από το 1947 ως το 1953 εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη του USIS όπου παράλληλα εκπαιδεύτηκε στη βιβλιοθηκονομία από αμερικανούς βιβλιοθηκονόμους.

Το 1953- 1954 εργάστηκε στην ιατρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Utah.

To 1956-1960 ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών Βιβλίων.

Tο 1960-1961 ανέλαβε την ταξινόμηση των βιβλίων της βιβλιοθήκης του ΕΚΚΕ.

Το 1962 προσελήφθη και οργάνωσε τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου με τις συν/σες Κάρη Λίτσα και Μαίρη Ασημακοπούλου.  Στο Ίδρυμα Ευγενίδου εργάστηκε για 25 χρόνια και ασχολήθηκε με την ταξινόμηση και τη δημιουργία δίγλωσσου καταλόγου θεματικών αναγραφών ενώ στα τελευταία επτά χρόνια διετέλεσε και διευθύντρια του Ιδρύματος.

Από το 1989 ως το 1999 διετέλεσε σύμβουλος στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Καραμανλή.

Από το 1996 ως και σήμερα διετέλεσε σύμβουλος στη Βιβλιοθήκη Επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο δημιουργικό έργο της Ρωξάνης προστίθενται και ένας μεγάλος όγκος από δημοσιεύσεις οι οποίες αφορούν

Eκδόσεις βιβλίων σχετικών με την επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας:

Η Βιβλιοθήκη, οργάνωσις και λειτουργία – Dewey δεκαδική ταξινόμηση. Ελληνική ιστορία.

Aρθρογραφήσεις σε περιοδικά :

Ο βιβλιοθηκάριος – Πληροφόρηση και Βιβλιοθήκη – Οι δευτερογενείς πηγές επιστημονικής πληροφόρησης  του γιατρού.

Aνακοινώσεις σε συνέδρια:

Το δίκτυο των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα:πειραματικό μοντέλο – Κύριος κατάλογος των λημμάτων της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου – Θεματικά λήμματα για τις βιβλιοθήκες της Ελλάδος – Θεματικές αναγραφές στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου – Η θέση της βιβλιοθήκης σε ένα σύστημα πληροφόρησης – Συλλογική χρήση των πηγών και μέσων πληροφόρησης – Ιατρικές Βιβλιοθήκες, χθες  και σήμερα – Η ανάπτυξη και η λειτουργία θησαυρού σε μια ιστορική βιβλιοθήκη – Πρόγραμμα «Βεργίνα»: συλλογικός κατάλογος της Γενναδείου και της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα την Μακεδονία.

 Ομιλίες:

Η  σχολική βιβλιοθήκη

Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας:

Ομάδα εργασίας για τους πίνακες της ταξινόμησης Dewey σχετικούς με την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου και την ενσωμάτωσή τους στις διεθνής εκδόσεις – ομάδα εργασίας για μετάφραση όρων του Mesh Hellaς: Βιοιατρική ορολογία – ομάδα εργασίας για την μετάφραση στα ελληνικά και την Βιβλιοθηκονομική Επιμέλεια  της Συνοπτικής Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey – ομάδα εργασίας  για την Ανάπτυξη Θησαυρού.

Για την παραπάνω σημαντική παρουσία της Ρωξάνης στη βιβλιοθηκονομία στην Ελλάδα, η ΕΕΒΕΠ την τίμησε σε ειδική εκδήλωση μαζί με άλλους συναδέλφους στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 23 Νοεμβρίου το 2002.

Η βιβλιοθηκονομική κοινότητα απώλεσε σήμερα μια εξαιρετική επιστήμονα και έναν αξιόλογο άνθρωπο. Είναι βέβαιο ότι οι νεώτεροι έχουν να διδαχθούν πολλά από την Ρωξάνη.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στη οικογένειά της

ΤΟ ΔΣ της ΕΕΒΕΠ

ΥΓ.

Κατόπιν επιθυμίας της εκλιπούσας για την μη κατάθεση στεφάνων, το ΔΣ θα διαθέσει εις μνήμην  το ποσό των 300 ευρώ στο παιδικό χωριό «Το χαμόγελο του παιδιού».

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>