Ο Βιβλιοθηκονόμος
Προς
Διευθυντή ΒΗΜagazino
κ. Στέλιο Σοφιανό
Κύριε Διευθυντά,
Σας αποστέλλω μια επιστολή διαμαρτυρίας για τον απαξιωτικό και αυθαίρετο τρόπο(είχε υποχρέωση να μου γνωστοποιήσει το κείμενο πριν το δημοσιεύσει), σύμφωνα με τον οποίο ο Δημοσιογράφος σας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος διαχειρίστηκε το περιεχόμενο της συνέντευξης την οποία έδωσα, για το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, όπου δεν αξιοποίησε τα δεδομένα της συνέντευξης & του έντυπου υλικού που είχε, παρά διατύπωση προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, οι οποίες δεν καμία περίπτωση δεν εκφράζουν εμένα και πολύ περισσότερο τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπώ.Με την θερμή παράκληση ότι δεν θα αγνοήσετε το μήνυμα μου εκφράζω την απαίτηση να επανορθώσετε, σύμφωνα και με την συνημμένη επιστολή μου, τόσο για εμένα την ίδια και για το επάγγελμα το οποίο υπηρετώ με συνέπεια επί τριάντα συναπτά έτη όσο και για ολόκληρο τον κλάδο, ο οποίος δίκαια έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του για τον εν λόγω δημοσίευμα.
Με τιμή,
—
Χριστίνα Κυριακόπουλου
Βιβλιοθηκονόμος/Κοινωνιολόγος
Πρόεδρος ΕΕΒΕΠ
Διευθύντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας
Ανδρομάχης 86Α 17672 Καλλιθέα
Τηλ. 2109593518-2109561322
xkyriakopoulou@gmail.com
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2010
Αξιότιμε κύριε διευθυντά,
Με αφορμή το άρθρο για την παρουσίαση του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμου από το δημοσιογράφο σας κ. Δημήτρη Θεοδωρόπουλο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΒΗΜagazino” την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, θέλω να διαμαρτυρηθώ έντονα και να εκφράσω την αγανάκτησή μου, γιατί εν αγνοία μου παρουσιάστηκε ένα κείμενο που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο επάγγελμα-λειτούργημα του βιβλιοθηκονόμου, αντίθετα το υποβιβάζει και εκθέτει όλο τον κλάδο και εμένα προσωπικά ως πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης μια που φαίνεται ότι είναι δικά μου λόγια.
Η επεξεργασία της συνέντευξής μου και η αυθαίρετη δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου δείχνει καθαρά ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει την ικανότητα να εκτιμήσει και να παρουσιάσει επαγγέλματα σαν αυτό του βιβλιοθηκονόμου.
Σε καμία συνέντευξη δεν ανέφερα ότι είναι «”ενοχλητικό” αλλά “λογικό”» να γίνονται απολύσεις συναδέλφων. Σε καμία συνέντευξη δεν παρουσίασα τον βιβλιοθηκάριο ως βιβλιοπόντικα, καθώς η λέξη αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στο λεξιλόγιο μου. Σε καμία συνέντευξη δεν ανέφερα “ότι υπάρχουν μέρες που δεν επισκέπτεται κανείς αναγνώστης τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας”, στην οποία εργάζομαι και η οποία είναι σημείο αναφοράς για τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της χώρας, με επίσημα στατιστικά στοιχεία περίπου 12.000 αναγνώστες ετησίως, παρά αναφέρθηκε στους 20 αναγνώστες που αντιπροσωπεύει την ελάχιστη προσέλευση αναγνωστών μιας μέρας με τη μικρότερη επισκεψιμότητα. Σε καμία συνέντευξη δεν τοποθέτησα τον βιβλιοθηκονόμο αποστασιοποιημένο και ως παρατηρητή από θέση ασφαλείας αντιπαραθέτοντας τον με τον κοινωνικό ρόλο της βιβλιοθήκης. Και το πιο σοβαρό σε καμία συνέντευξη δεν ανέφερα τη φράση” δεν είναι κακό να κλαπεί ένα βιβλίο” και είναι “κακό είναι να μείνει σκονισμένο για πάντα σε ένα ράφι” παραφράζοντας την ανοχή για τα απολεσθέντα βιβλία.
Αντίθετα μίλησα για τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο, την μη πλήρωση κενών οργανικών θέσεων και την κάλυψη τους με μετατάξεις άλλων ειδικοτήτων, την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής για τις βιβλιοθήκες, την έλλειψη ενός φορέα για το σχεδιασμό και την χάραξη μιας εθνικής πολιτικής βιβλιοθηκών, τη συνεχή αλλαγή στα νέα δεδομένα για το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις στην εποχή του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού βιβλίου, την ανάγκη αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων με τη συνεχή επιμόρφωσή του στο πλαίσιο της Δια βίου μάθησης, ώστε να μπορεί να χειριστεί τα νέα ηλεκτρονικά μέσα και εργαλεία. Ειδικά για τη βιβλιοθήκη στην οποία υπηρετώ αναφέρθηκα στη σημαντική συλλογή που διαθέτει, τη μεταφορά της στο νέο κτίριο, τις νέες δυνατότητες στην τοπική κοινωνία, στα τμήματα, στον εξοπλισμό, στο κέντρο πληροφόρησης, στον πολύ καλό εξοπλισμό για τα ΑΜΕΑ κλπ.
Όπως είναι αντιληπτό μετά και τα παραπάνω θα παρακαλούσα να δημοσιεύσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού “ΒΗΜagazino” την επιστολή μου διαμαρτυρία όπως
και την άποψη μου στο κείμενο που ακολουθεί για το ρόλο του βιβλιοθηκονόμο τον 21ο αιώνα.
Κυριακοπούλου Χριστίνα
Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης
Προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας
Ο βιβλιοθηκονόμος – επιστήμονας πληροφόρησης
Λειτουργεί – Ζει και Ζωντανεύει τη βιβλιοθήκη, το φυσικό χώρο συνάντησης ανθρώπων, τεχνολογιών πληροφόρησης και καταγραμμένων γνώσεων, διαφορετικών εποχών, τόπων, κόσμων και αντιλήψεων.
Ανιχνεύει και εντοπίζει τις ομάδες χρηστών και τις εκάστοτε ανάγκες τους για μάθηση και ψυχαγωγία, για δημιουργία και ανάπτυξη, για «ανθρώπινη διαβίωση» αλλά και επιβίωση.
Επανα-διατυπώνει το όραμα, την αποστολή και τους στόχους της βιβλιοθήκης του/της, ως ζωντανού οργανισμού που δρα και αναπτύσσεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τεχνολογικό και οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό, τοπικό και παγκόσμιο, από το οποίο επηρεάζεται άμεσα αλλά ταυτόχρονα (επιμένει αιώνες τώρα) έμμεσα να επηρεάζει.
Καθορίζει τις προτεραιότητες, σύμφωνα με τα στρατηγικά σχέδια για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δράση της βιβλιοθήκης. Συνεκτιμά τις τρέχουσες δυνατότητες και αδυναμίες του οργανισμού του/της και σχεδιάζει με βάση τις μελλοντικές ανάγκες των χρηστών του/της τις οποίες προσπαθεί να προβλέψει.
Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην πληροφορία όχι για λογαριασμός μιας ομοιόμορφης, ανώνυμης μάζας χρηστών, αλλά διακριτών ανθρώπων, εξατομικευμένων ζωντανών προσωπικοτήτων.
Επιτρέπει – διευκολύνει το σμίξιμο περιεχομένου και ανάγκης, βιβλίου και χρήστη, με την ανάπτυξη της συλλογής, με την οργάνωση του υλικού, στη φυσική και ηλεκτρονική μορφή του, με την εφαρμογή διεθνών βιβλιοθηκονομικών προτύπων, με τη ανάπτυξη-χρήση κατάλληλων νοητικών πληροφοριακών εργαλείων.
Προωθεί συνεργασίες για τη δικτύωση μεταξύ βιβλιοθηκών, τόσο σε περιφερειακό όσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με οργανισμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας, Δημιουργεί δεσμούς και ανταλλάσσει εμπειρίες και πρακτικές, με βιβλιοθήκες ή συστήματα βιβλιοθηκών άλλων χωρών, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες επικοινωνίας πληροφόρησης.
Ενημερώνεται συνεχώς, πρωτοπορεί στην εφαρμογή τεχνολογικών εξελίξεων, , αναπτύσσει τις, επαγγελματικές, προσωπικές και τεχνικές δεξιότητες και ικανότητες για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του επαγγέλματος,
Παραμένει εκεί συνειδητά, για να οργανώνει συνθήκες αξιοποίησης της πληροφορίας, ενός ιδιαίτερου κοινωνικού αγαθού, η αξιοποίηση του οποίου είναι απαραίτητη για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.