Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Χ. Κυριακοπούλου Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης
Στην εκπομπή της 2ας Φεβρουαρίου είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να παρουσιάσουμε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη-Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων Ληξουρίου Κεφαλονιάς με προσκεκλημένη την κ. Λένα Καραλή, Διευθύντρια, μέχρι τώρα της εν λόγω βιβλιοθήκης.
Η κ. Καραλή μας είπε για τη βιβλιοθήκη τα παρακάτω:
Η “Ιακωβάτειος” όπως είναι γνωστή, ήταν το σπίτι της επιφανούς οικογένειας των Τυπάλδων Ιακωβάτων και χτίστηκε το 1866. Η τελευταία απόγονος που έζησε εκεί, Αικατερίνη Τουλ, κόρη του γιατρού Χαράλαμπου Τυπάλδου, σε συμφωνία με τα παιδιά της, δώρισε με τη διαθήκη της το κτίριο και ό,τι αυτό περιείχε και κυρίως 6000 παλαίτυπα βιβλία, στο Δημόσιο, με την προϋπόθεση να γίνει Βιβλιοθήκη και Μουσείο.
Από το 1963 είναι Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, από το οποίο και επιχορηγείται. Το κτίσμα είναι νεοκλασσικό διατηρητέο και μοναδικό χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής, διάσημο και για τις οροφογραφίες του. Το κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα που είχαν επιζήσει από τον σεισμό του 1953 λόγω της κατασκευής του. Σήμερα, μετά την πρόσφατη σεισμική ακολουθία κατάφερε να αντέξει και οι όποιες ζημίες προκλήθηκαν είναι αντιμετωπίσιμες.
Έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ως Μουσείο, ενώ ως Βιβλιοθήκη αποτελεί πόλο έλξης για έρευνα, εκδηλώσεις, διασκέδαση, κοινωνική προσφορά.
Εκτός από τη Συλλογή Τυπάλδων, υπάρχουν οι Συλλογές: Αμίλκα Αλιβιζάτου, καθηγητή Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, των Αδελφών
Λαμπίρη, καθηγητών Ιατρικής, και Σπύρου Λοβέρδου, Οικονομολόγου. Υπάρχει ακόμα η συλλογή Κεφαλά, της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή. Τέλος, υπάρχει το Αρχείο των Τυπάλδων, που περιλαμβάνει τα Αρχεία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Σχολαρχείας Κωνσταντίνου Τυπάλδου, και πολλά παλαιά περιοδικά και εφημερίδες.
Υπάρχει φυσικά και το τμήμα σύγχρονου βιβλίου, με βιβλία όλων των
κατηγοριών, για δανεισμό και μη.
Οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης είναι πολλές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών & λειτουργιών. Παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές με συγγραφείς, βραδιές ποίησης, αφιερώματα, όπως π.χ για το έτος Βρεττάκου, Καβάφη, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας (με μεγάλη προσέλευση, που κατέληξε σε διαγωνισμό ζωγραφικής των σχολείων), λέσχη ανάγνωσης, κινηματογραφική λέσχη και φιλοξενία του κοινωνικού φροντιστηρίου που ξεκίνησε φέτος.
Είναι μέλος του δικτύου Future Library.
Πέρα από τη σεισμική δραστηριότητα, που συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι στιγμής στο νησί της Κεφαλονιάς, η ανάγκη να τοποθετηθεί προσωπικό από το Υπουργείο Παιδείας καθίσταται επιτακτική, καθώς μετά την αποχώρηση
της τελευταίας εργαζόμενης και Διευθύντριας κ. Καραλή η Βιβλιοθήκη έχει μείνει χωρίς προσωπικό.
Οι επιχορηγήσεις είναι δραστικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν ενώ και το Βιβλιοαυτοκίνητο σταμάτησε να επισκέπτεται τα 33 χωριά του νομού από το τέλος του 2008, παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει με συνέπεια οι κάτοικοι των ορεινών χωριών που εξυπηρετούσε να στερούνται τη γνώση, την πληροφόρηση.
Τονίστηκε ότι η τοπική κοινωνία και όχι μόνο βρίσκει καταφύγιο και μια ανοιχτή αγκαλιά στη Βιβλιοθήκη ενώ λόγω της πολύπλευρης κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, οι πολίτες διαβάζουν περισσότερο, κάνουν χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν και επωφελούνται των ευκαιριών για δωρεάν, δημόσια, ποιοτική γνώση & ψυχαγωγία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία του “Κοινωνικού Φροντιστηρίου”, που ξεκίνησε ως δράση της βιβλιοθήκης φέτος μέσα από μια πρωτοβουλία νέων καθηγητριών με μεγάλη αποδοχή εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας.
Η δύναμη της ψυχής είναι απαραίτητη σε όλα τα πράγματα, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που σήμερα βιώνουμε . Αλλά και σε κανονικές περιόδους, χωρίς ψυχή δεν μπορεί κανείς να πορευτεί.
Σύμφωνα με τον Καζαντζάκη στο Αναφορά στον Γκρέκο: “Να μη φοβάσαι την ευθύνη. Να λες μόνος μου εγώ θα σώσω τον κόσμο…” Οι Βιβλιοθήκες χρειάζονται τέτοιους ανθρώπους, που δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα.
Η κα Καραλή υπογράμμισε ότι δικαίωμα στο όνειρο έχουμε όλοι μας. Αλίμονο αν πεθάνει και η ελπίδα, το όνειρο, αυτά μας κρατούν όρθιους και μας κάνουν δημιουργικούς. Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο, γιατί οι Βιβλιοθήκες πλέον δεν είναι οι σκοτεινοί, σιωπηλοί χώροι που ήταν κάποτε. Έχουν μετεξελιχθεί σε μελίσσια πολύβουα, προσφέροντας ουσιαστικό κοινωνικό και μορφωτικό έργο.
Άρα εναπόκειται στην πολιτεία να δώσει τις απαραίτητες λύσεις και η Ιακωβάτειος να αποκτήσει το εξειδικευμένο προσωπικό που είναι αναγκαίο για την επαναλειτουργία της, αλλά και να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, που χτύπησε το νησί της Κεφαλονιάς αλλά ιδιαίτερα το Ληξούρι.
Η τοπική κοινωνία χρειάζεται τη βιβλιοθήκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, το Υπουργείο Παιδείας;;;
1 σκέψη για το "Εκπομπή 2 Φεβρουαρίου 2014"