Η εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM” της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στον Επικοινωνία 94.0 FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nq7OEkO6JiU]
Παρουσίαση του Ποιητή και Συγγραφέα Τάσου Μακράτου και του τελευταίου έργου του Της Ιστορίας Κατορθωμένοι
ποιητές και ποιήτριες του καιρού μας
νύφες και γαμπροί της ελευθερίας του κόσμου…
Στην εκπομπή παρουσιάσθηκε το νέο βιβλίο του Τάσου Μακράτου, η ποιητική σύνθεση Της Ιστορίας Κατορθωμένοι. Μέσα στα δέκα κεφάλαια και τους χίλιους στίχους αυτού του κοινωνικού, αγωνιστικού και πατριωτικού έργου, συμπλέκεται ποιητικά η ανθρώπινη ύπαρξη και η έκφανσή της με τους θυσιαστικούς αγώνες για την ελευθερία. Τα πλαίσια αυτής της μάχης καταλαμβάνουν ιδιαίτερη χρονικότητα, καθώς δομούνται από μίαν παράδοση ηρωισμού και από το όραμα μιας απελευθέρωσης κοινωνικής και εθνικής. Έτσι, οι παλαιοί ήρωες μάς συνοδεύουν στη σκληρή πορεία μας της εξέγερσης, αλλά και εμείς, οι σύγχρονοι μαχητές και πεσόντες, παρακολουθούμε τα τέκνα μας τα απόλυτα που συνεχίζουν τον αγώνα τον καλό για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ως εξεγερθέντες, ορθωμένοι, καθίστανται τελικά κατορθωμένοι, καταξιωμένοι απέναντι στην Ιστορία και τις επόμενες ημέρες.
Ο Τάσος Μακράτος (λογοτεχνικό όνομα του Τάσου Μακρόπουλου) γεννήθηκε στον Πειραιά και έλκει την καταγωγή του από Σμύρνη, Κεφαλλονιά και Μεσσηνία. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, ως φιλόλογος-ερευνητής, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Σορβόννη), ασχολείται με έρευνα πάνω σε κείμενα Νεοελληνικής, Βυζαντινής και Γαλλικής Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών).
Το 1977 βραβεύεται στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Νεολαία ’77» και το 1996 λαμβάνει το Α’ βραβείο Ποίησης από την Διεθνή Ακαδημία Διάδοσης του Πολιτισμού της Ρώμης για τον ποιητικό του ύμνο προς τη γυναίκα Δοξαστικόν ες Αεί.
Σήμερα, είναι εκλεγμένος Γενικός Έφορος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ex officio Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας.
Στη σημερινή παρουσίαση, διαβάστηκαν αποσπάσματα του έργου του από την ηθοποιό Βάσια Βασιλείου και από τον ίδιο τον Ποιητή.
Στη συνέντευξη και σε ανάλογες ερωτήσεις των παρουσιαστών Δημήτρη Πολίτη και Χριστίνας Κυριακοπούλου για την οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση στην πατρίδα μας, ο Τάσος Μακράτος διατύπωσε την πεποίθησή του, ότι το αντίδοτο στην κρίση είναι η δημιουργικότητα, και ότι λογοτέχνες και μη-λογοτέχνες θα συμβάλουμε με τους αγώνες μας, και στο μέτρο που αντιστοιχεί στον καθένα μας, στην λήξη της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης και θα πορευθούμε σε καλύτερες ημέρες, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Επίσης παραχωρήθηκε τηλεφωνική συνέντευξη του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Δημοσίων Βιβλιοθηκών, Γ.Α.Κ. και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης κ. Γιώργος Ζάχος.
Ο κ. Ζάχος εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς τους συναδέλφους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διοργάνωση του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το οποίο σε μία δύσκολη συγκυρία έδειξε ότι οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες εξακολουθούν να στηρίζουν με τις υποδομές , τις υπηρεσίες και το λιγοστό προσωπικό τους το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Σε σχετικές ερωτήσεις για την εμπειρία και απολογισμό του έργου τόσο του ιδίου ως Προέδρου, όσο και του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών ως θεσμού, ο κ. Ζάχος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ενώ το Συμβούλιο συγκροτήθηκε από μέλη που γνώριζαν από τα μέσα και σε βάθος τα θέματα Βιβλιοθηκών δεν αξιοποιήθηκε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Το Συμβούλιο ετοίμασε προτάσεις για όλες τις κατηγορίες Βιβλιοθηκών – Σχολικές, Δημόσιες, Δημοτικές, Ακαδημαϊκές- καθώς και για την οργάνωση ενός συνεκτικού και σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Βιβλιοθηκών. Ασχολήθηκε επίσης με γενικότερα ζητήματα όπως αυτά για τη διασφάλιση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας των δημιουργών στις Βιβλιοθήκες, για το μέλλον του Οργανισμού Εφηβικών και Παιδικών Βιβλιοθηκών, την βελτίωση της λειτουργίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ.α. Για όλα αυτά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Πολιτική ηγεσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δυστυχώς το Συμβούλιο συζητούσε χωρίς συνομιλητή» καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδειξε διαχρονικά πλήρη αδιαφορία για τα θέματα Βιβλιοθηκών και δεν προχώρησε σε καμία σχετική πρωτοβουλία για να υλοποιήσει έστω μερικά από αυτά που το Συμβούλιο της εισηγήθηκε.
Στα νέα της εκπομπής με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσιάστηκε η ιστορική Έκθεση του πολεοδόμου «Κωνσταντίνος Αποστόλου Δοξιάδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διπλωματούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Διδάκτωρ Μηχανικός του Πολυτεχνείου του Βερολίνου. 1940-1946 προϊστάμενος Γραφείου Χωροταξικών – Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών Υπουργείου Δημοσίων έργων. 28.12.45 – 4.4.46 Υφυπουργός Ανοικοδομήσεως. Από 5.4.46 Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανοικοδομήσεως». Η έκθεση έχει τίτλο «Θυσίες της Ελλάδος: αιτήματα και επανορθώσεις στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», και είναι έκδοση του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως το έτος 1947. Βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ανάμεσα στα στοιχεία που παραθέτει λέει «…Πως η Ελλάς που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές στον πόλεμο πήρε τις μικρότερες επανορθώσεις και επομένως η Ελλάς βγήκε δύο φορές κατεστραμμένη, μία από τους εχθρούς με την κολοσσιαία μείωση του εθνικού της πλούτου και μία από τους συμμάχους της, με την αδικία που έγινε στην επανόρθωση των ζημιών της». Τέλος παρουσιάστηκαν νέα και δράσεις για τις βιβλιοθήκες του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Λάρισας, Κόνιτσας κλπ.