ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM – Εκπομπή 26 Μαΐου 2013

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής. (www.94fm.gr)

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης
Στην εκπομπή της 26ης Μαΐου  προσκλήθηκε να μας παρουσιάσει τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και τις ποικίλες δραστηριότητές της, η  υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Χαρά Μπρίντεζη. Η κ. Μπρίντεζη έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές βιβλιοθηκονομίας και είναι υποψήφια διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Η παρουσίαση της βιβλιοθήκης ξεκίνησε με ένα μικρό ιστορικό του Ιδρύματος Ευγενίδου, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Έγινε αναφορά στην ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος, η οποία είναι υλοποίηση της διαθήκης του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη και ορίζει ότι σκοπός του είναι η συμβολή του στην εκπαίδευση νέων ελληνικής ιθαγένειας στο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο. Ο σκοπός αυτός του Ιδρύματος, υλοποιείται από το 1956, έτος σύστασής του, μέσω της χορήγησης υποτροφιών, της έκδοσης βιβλίων τεχνικής εκπαίδευσης, της λειτουργίας επιστημονικής και τεχνικής βιβλιοθήκης, πλανηταρίου, Έκθεσης συλλογών οργάνων και μηχανών καθώς και τη λειτουργία εγκαταστάσεων για συνέδρια και διαλέξεις.  Τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι με την πάροδο του χρόνου, όλες οι δραστηριότητες του Ιδρύματος και βεβαίως η βιβλιοθήκη, εξελίσσονται, ανανεώνονται και προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες της κοινότητας που εξυπηρετούν. Έτσι, για παράδειγμα,  πριν δέκα χρόνια εγκαινιάστηκαν δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος, εκ των οποίων η μία φιλοξενεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και η δεύτερη, σε τμήμα του κτιρίου συμμετρικό ως προς το Πλανητάριο, στεγάζει έναν πρότυπο εκθεσιακό χώρο, την Αίθουσα Διαδραστικών Εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Για τη συνεχή αυτή ανανέωση, σημαντική ήταν και είναι η συμβολή των εκάστοτε διοικητών του Ιδρύματος, του πρώην Προέδρου Νικόλαου Βερνίκου Ευγενίδη και του νυν Προέδρου Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη.
Συγκεκριμένα για τη βιβλιοθήκη, η κα Μπρίντεζη αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα πρωτοποριακά πρότυπα τα οποία χρησιμοποίησαν οι πρώτες υπεύθυνες της βιβλιοθήκης, Κάρυ Λίτσα και Ρωξάνη Φέσσα, πάνω στα οποία τέθηκαν οι βάσεις για τη σωστή οργάνωση της βιβλιοθήκης από το 1966 που πρωτολειτούργησε έως σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό βεβαίως ότι αν και ιδιωτική βιβλιοθήκη ήταν εξαρχής ανοιχτής πρόσβασης και δανειστική για όλο τον κόσμο.
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η βιβλιοθήκη, όπως άλλωστε και όλες οι δραστηριότητες του Ιδρύματος, εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου κι έτσι σήμερα οι συλλογές της καλύπτουν πολλά θέματα πέραν της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως λογοτεχνία, φιλοσοφία, τέχνες, μάρκετινγκ, μάνατζμεντ, κοινωνικές επιστήμες κ.λπ. και οι χώροι της επεκτάθηκαν από έναν όροφο που κάλυπταν στην αρχή σε τρεις, με επιφάνεια 1100 τετραγωνικών μέτρων. Η βιβλιοθήκη επίσης ήταν το τμήμα του Ιδρύματος που ανέλαβε τη δημιουργία του πρώτου site του, το 1996. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα με παρουσία στο Διαδίκτυο, παρέχοντας πρόσβαση στονonline κατάλογό της και από τις πρώτες που πρόσφερε στα μέλη της, από εκείνη την ίδια χρονιά, δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά και εκπαίδευση στη χρήση του. Σήμερα παρέχει επίσης στους επισκέπτες της αυτοματοποιημένες υπηρεσίες, πλούσιο οπτικοακουστικό και ψηφιακό υλικό και πρόσβαση στο Διαδίκτυο πλέον μέσω ασύρματου δικτύου υψηλής ταχύτητας Wi-Fi.
Άλλα σημαντικά στοιχεία εξέλιξης της βιβλιοθήκης είναι τόσο η δημιουργία Νεανικού τμήματος και η συστηματική φιλοξενία παιδιών κυρίως μέσω εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, όσο και η διοργάνωση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας για μικρούς και μεγάλους. Γιατί η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, εκτός από τη σωστή οργάνωση και λειτουργία της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάπτυξη πρωτότυπων δραστηριοτήτων, οι οποίες στοχεύουν τόσο στο να φέρουν το κοινό σε επαφή με την επιστήμη, όσο και στο να καλλιεργήσουν την αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα.
Με βάση αυτό το δεδομένο η συζήτηση στράφηκε αρκετά γύρω από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης, αλλά και την ποικιλία δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει για παιδιά. Οι δραστηριότητες αυτές  σχεδιάζονται έτσι ώστε τα παιδιά να παίρνουν αβίαστα τη γνώση και να νιώθουν ότι το διάβασμα μπορεί να φέρει ευχαρίστηση. Οι κυριότερες από αυτές τις δραστηριότητες και τα προγράμματα είναι:
 • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο «Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη» (πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, καθώς και με τους τρόπους αναζήτησης, εντοπισμού και αξιολόγησης πληροφοριών)
 • Η υποενότητα του προηγούμενου προγράμματος που υποστηρίζει κυρίως μαθητές Λυκείου για το μάθημα «Ερευνητική εργασία (Project)»
 • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο «Η Ιστορία της γραφής», (πρόγραμμα με το οποίο τα παιδιά ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη της γραφής και τους δίνεται η ευκαιρία για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία με τα υλικά της γραφής)
 • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας» (που στοχεύει στη γνωριμία με παλαιούς και νεότερους τύπους βιβλιοδεσίας)
 • Η βαλίτσα που ταξιδεύει στα σχολεία με τίτλο: «Ο ταξιδιώτης της γραφής»
 • Τα προγράμματα που διοργανώνονται με βάση επιστημονικά ή επιμορφωτικά βιβλία για παιδιά και σχεδιάζονται αρκετές φορές σε συνεργασία με το πλανητάριο και τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος
 • Οι συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους
 • Η λέσχη ανάγνωσης για παιδιά από 5 έως 10 ετών
 • Τα μαθήματα εικονογράφησης
 • Τα αφηγηματικά δρώμενα και
 • Τα προγράμματα που διοργανώνονται σε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες και φορείς.
Σχετικά με τις δράσεις για ενήλικες, έγινε αναφορά:
 • Στη σειρά εκδηλώσεων με  τίτλο «βραδιές βιβλίου», που δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να συναντήσει και να συζητήσει με τον εκάστοτε ειδικό προσκεκλημένο, διακεκριμένο επιστήμονα, να πάρει απαντήσεις σε απορίες του και να ανταλλάξει απόψεις σε θέματα αιχμής και
 • Στην παροχή εισαγωγικού χαρακτήρα «μαθημάτων υπολογιστών», που από το 2004 που ξεκίνησαν συστηματικά, συμβάλλουν, κατά το δυνατόν, στην εξάλειψη του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, ενθαρρύνοντας άτομα όλων των ηλικιών να αποκτήσουν φιλική επαφή µε τους υπολογιστές, αλλά και δεξιότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα.
Στην ερώτηση εάν η βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων εκτός του χώρου του Ιδρύματος, η κα Μπρίντεζη αναφέρθηκε
 • Στο πρόγραμμα με τίτλο «Η γνώση ταξιδεύει στη Σίφνο», μια προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στο νησί, που στοχεύει στην καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών της Σίφνου με την επιστήμη και το βιβλίο και
 • Στη συνεργασία με τη Δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας και την εκδήλωση «Γιορτή επιστήμης στην παραλία της Καλλιθέας»: για μικρούς και μεγάλους, που έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013.
Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>