Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Στην πρεμιέρα του έβδομου κύκλου εκπομπών  της εκπομπής για την περίοδο 2015–2016, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, καλεσμένος ήταν ο εκπρόσωπος της μη κερ­δοσκοπικής εταιρείας Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας, Δημήτρης Λεγάκης. Παρουσιάστηκε η έρευνα της εταιρείας, που αφορά τη βιβλιογραφία της τυπογραφίας, της γραφιστικής, των γραφικών τεχνών και της διαφήμισης στην Ελλάδα. Συζητή­θηκαν οι θεματικοί άξονες της βιβλιογραφίας, οι ανάγκες για τη δημιουργία ενός τέτοιου αρχείου στο χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και τα στάδια της έρευνας. Τονίστηκαν ιδιαίτερα, τα ηθικά διλήμματα σύνταξης βιβλιογραφιών από μη επαγγελ­ματίες, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη ύπαρξης σε έντυπη μορφή της βιβλιογραφίας, ο ρόλος των επαγγελματικών οργάνων για το χαρακτηρισμό του ύφους και ήθους των εργασιών, ενώ σημειώθηκε ο ιδιαίτε­ρος ρόλος των συλλογικών διαδικασιών στην ανάπτυξη της έρευνας, της θεωρίας και της ιστορικής τεκμηρίωσης.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στις 7:00 μμ αυτή η πολύχρονη, συστηματική και επίπονη εργασία παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Το Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας (htpp//www.archivesofdesign.gr.) ως ένα αρχείο βιβλίων, περιοδικών, άρθρων και βίντεο, που για πρώτη φορά συγκεντρώνει εκδόσεις από τους τελευταίους τέσσερις και πλέον αιώνες της ιστορίας μας θα είναι διαθέσιμο πλέον για χρήση και έρευνα (μετά την παρουσίαση της 22ης Οκτωβρίου) σε πρώτη φάση διαδικτυακά ενώ προγραμματίζεται μελλοντικά και η έντυπη έκδοσή του.

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη ολοκληρώθηκε με το απόσπασμα , από το μανιφέστο των Ρώσων φουτουριστών «Χαστούκι στο γούστο του κοινού» (1912): «Να στέκουμε όρθιοι στο βράχο της λέξης ‛εμείς’, μέσα σε μια θάλασσα σφυριγμάτων και αγανάκτησης»…

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των ελληνικών  βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:

  • Το πρόγραμμα των λεσχών ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τον Οκτώβριο καθώς και τα πρακτικά της 3ης συνάντησης συγγραφέων του Ηρακλείου που φιλοξενεί στο χώρο της.
  • Τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη Δ.Ε. Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου. 
  • Η λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης της Δημοτικής βιβλιοθήκης Ηλιούπολης η οποία ξεκινά τις διαδρομές της μέσα στη πόλη για την περίοδο 2015 – 2016 μέχρι τον Μάιο.
  • Η ημερίδα με θέμα «Προηγμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου»  την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ στην Καλαμάτα.
  • Ο κύκλος μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο «Δεκαέξι μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο» που οργανώνονται από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσφέρονται από την Αν. Καθηγήτρια Μ. Ευθυμίου  με έναρξη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015.
  • Οι συναντήσεις των Ομάδων Ανάγνωσης-Ψυχολογίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειας», από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Ιούνιο του επομένου έτους.

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Χ. Κυριακοπούλου Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>