Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής. (www.94fm.gr)
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης
Στην εκπομπή της 2ης Ιουνίου είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με τον κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο.
Ο μεγάλος δάσκαλος των γραμμάτων και τεχνών, κριτικός θεάτρου, συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, στο οποίο είναι Πρόεδρος, πλαισιωμένος από σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου μας , που είναι κατεξοχήν ερευνητικό και εθνικό με υλικό από τις παραδουνάβιες χώρες πριν από την Επανάσταση, από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, από το 1750 έως σήμερα, είναι ουσιαστικά μία κιβωτός του ελληνικού θεάτρου.
Στις αρχειακές του συλλογές περιλαμβάνονται χιλιάδες φωτογραφίες & θεατρικά κείμενα ενώ διαθέτει και μια σημαντική βιβλιοθήκη η οποία αποτελείται από 70.000 τόμους.
Παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες προγράμματα, παρτιτούρες, χειρόγραφες μεταφράσεις, ένας ανεκτίμητος θησαυρός πολιτιστικού υλικού που αφορά το θέατρο, σε όλο του το φάσμα.
Το σημαντικότερο, απ’ όλα, είναι ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς είναι το μοναδικό στον κόσμο Εθνικό Θεατρικό Μουσείο, γιατί παρόλο που υπάρχουν Μουσεία Θεάτρου σε διάφορες χώρες αυτά είναι, ad hoc, προσαρτημένα στους θεσμούς τους. Όπως για παράδειγμα η Comédie Française έχει το Μουσείο της, το θέατρο Puskin στη Μόσχα έχει το Μουσείο του, η Σκάλα του Μιλάνου έχει το Μουσείο της.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, και εξαιτίας της κρίσης, σχεδόν έχει αποσυρθεί η συμμετοχή της πολιτείας η οποία επιχορηγούσε, τακτικά, τα τελευταία 45 χρόνια, το θεατρικό μουσείο με συνέπεια να έχει επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργία και το έργο που επιτελεί. Επίσης με την κατάσταση που επικρατεί το προσωπικό οδηγήθηκε σε επίσχεση εργασίας εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων.
Σε σχετική ερώτηση για τον ρόλο των πνευματικών ανθρώπων στην περίοδο της πολύπλευρης κρίσης που διανύουμε, ο κ. Γεωργουσόπουλος τόνισε ότι ο πνευματικός κόσμος δεν απόσχει, αντίθετα καθημερινά παρατηρείται το φαινόμενο να αποκλείονται άνθρωποι του πνεύματος από τον διάλογο που διενεργείται στα ΜΜΕ. Ως απάντηση σε αυτό που συμβαίνει, υποστήριξε, είναι ο κάθε ένας στο χώρο του, να υπερασπίζεται τις αξίες που εκπροσωπεί. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι σε ποιο βαθμό αυτές οι αξίες θα γίνουν σεβαστές.
Αναφορικά με το πολιτιστικό γίγνεσθαι και πως δημιουργείται η πνευματική μας παρακαταθήκη χαρακτηριστικά ανέφερε: «…ο Ελύτης κατέθεσε το έργο του, το τραγουδάμε, συνοδεύουμε με αυτό το έργο τους νεκρούς μας στις κηδείες, τραγουδήσαμε όταν κηδέψαμε τον Σεφέρη με απαγορευμένο Θεοδωράκη, αυτές είναι πράξεις αντίστασης, που ουσιαστικά πίσω από αυτές βρίσκεται η μεγάλη μας πνευματική κληρονομιά…».
Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδέες, πρώτα απ’ όλα, και όταν υπάρχει σεβασμός για αυτές τότε όποιοι ασελγούν επάνω σ’ αυτές θα βρίσκονται στο περιθώριο. Αλλά η σύγχυση γύρω από τις ιδέες σημαίνει έλλειψη παιδείας και έλλειψη επαφής με τους μεγάλους συγγραφείς.
Επεσήμανε ότι η τραγωδία και η αναπηρία της εποχής μας βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν διεξάγεται διάλογος πολιτισμού. Στην εποχή μας απουσιάζει η πνευματική ζύμωση καθώς πραγματοποιούνται παράλληλοι μονόλογοι.
Σε σχέση με το φημολογούμενο κλείσιμο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών υπογράμμισε ότι κατά τον Hugo, όπου κλείνει ένα σχολείο ή μία βιβλιοθήκη, ανοίγει μία φυλακή».
«……. Έχουν αρχίσει να ανοίγουν πολλές φυλακές και πολλά πισώπλατα χτυπήματα από ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανενημέρωτοι, είναι εκείνοι οι οποίοι μισούν τη γνώση, μισούν το διάλογο… Ο διάλογος γίνεται μέσα από την εκπαίδευση, που κι αυτή έχει καταρρεύσει, γιατί δεν υπάρχει διάλογος στην εκπαίδευση πια, υπάρχει μόνο η παπαγαλία, δεν υπάρχει διάλογος με ιδέες, υπάρχει διάλογος, αν υπάρχει τέτοιος, με ένα συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο πρέπει να το αποστηθίσεις και να το πεις …. ».
Η μεγαλύτερη δημοκρατία είναι οι βιβλιοθήκες. Εκεί ακριβώς είναι όλες οι γνώμες, η μία δίπλα στην άλλη, κατ’ αλφαβητική σειρά, όχι αξιολογικά, ο ένας δίπλα στον άλλο, που μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους, αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας.
Ανάμεσα στα νέα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:
- Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ένας ανεκτίμητος θησαυρός αποτελούμενος από περίπου 8.500 τόμους βιβλίων, παλαιότυπα από το 1513, περιοδικά της εποχής, Εφημερίδες της Κυβερνήσεως από το 1830 και το προσωπικό σημειωματάριο του μεγάλου Κρητικού πολιτικού είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
- Η 36η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως (24 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου) στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών της χώρας μας, με τη μεγάλη κοινωνική καμπάνια: «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη».
- Η Έκθεση «Φοιτητικής και Νεολαιίστικης
Aφίσας» στη Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δήλου 1 και Μ. Ασίας, Γουδή) από τις συλλογές των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. - Η έκδοση, «Η γοργόνα της Νάξου», της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ένα υπέροχο βιβλίο με παραμύθια, τα οποία έγραψαν και εικονογράφησαν οι μικροί μαθητές της α’ και β’ τάξης του Σχολείου.
- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Φιλοθέης – Ψυχικού (Στρατηγού Καλάρη 13, Ψυχικό, 2106724307) για τον Ιούνιο που περιλαμβάνει: τη Λέσχη Ανάγνωσης και Προφορικής Έκφρασης στις 8/6, την Αγγλική Λέσχη Ανάγνωσης στις 12/6, τη Γιορτή της βιβλιοθήκης στις 15/6 και τη Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης στις 19/6.