«Βιβλιοθήκες στα FM», Παρασκευή 5.2.2021
«Βιβλιοθήκες στα FM» Ακούστε το Podcast εδώ
Μεταδίδεται κάθε Παρασκευή, 17:00-18:00 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Επικοινωνία 94FM, του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Στην εκπομπή της Παρασκευής 5.2.2021 συζητήσαμε με άξιους συναδέλφους σημαντικές δράσεις των βιβλιοθηκών τους.
Το πρώτο θέμα ήταν η Λέσχη Ανάγνωσης και τα podcasts που δημιουργεί η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα στην πανδημία.
Σχετικά με τη Λέσχη ανάγνωσης, όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, συνάδελφος Χαρά Μπρίντεζη, πρόκειται για μεταφορά-προσαρμογή στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, του προγράμματος που η Βιβλιοθήκη διοργάνωνε στους χώρους της δια ζώσης, άλλες έξι χρονιές στο παρελθόν, ως μια προσπάθεια προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα επανεύρεσης και επικοινωνίας. Κύρια χαρακτηριστικά της Λέσχης είναι ότι απευθύνεται σε παιδιά Δ’, Ε΄ ΣΤ’ Δημοτικού με την από κοινού συμμετοχή των κηδεμόνων τους, χρησιμοποιεί τεχνικές από το Θέατρο Αναγνωστών και Τρέχουσα Θεματική της ενότητα είναι η Μαθηματική Λογοτεχνία. Όπως και το δια ζώσης, έτσι και το online πρόγραμμα αγκαλιάστηκε εύκολα από το κοινό, αφού δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι οικογένειες συνεργάζονται μεταξύ τους και διασκεδάζουν μαθαίνοντας και αναπτύσσοντας τη φαντασία τους.
Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει στη δημιουργία σειρά από podcasts με αφηγήσεις ιστοριών που αφορούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο επιστημόνων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ανθρωπότητα. Το project αυτό είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνεργασίας της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, τόσο με τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, όσο και με το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» που δημιούργησε το Παραμυθόφωνο. Το ενδιαφέρον σε αυτό το εγχείρημα είναι ο συνδυασμός μέσων που αποδεδειγμένα, βάσει μελετών, έχουν παιδαγωγική δυναμική: της αφηγηματικής τέχνης και των podcasts. Έτσι, μεταφέρουμε στο κοινό έγκυρες βασικές επιστημονικές έννοιες, απλά, κατανοητά κι ευχάριστα για όλες τις ηλικίες. Κάθε podcast που ετοιμάζεται «ανεβαίνει» και μπορούμε να το ακούσουμε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Spotify, στα site όλων των φορέων και στο Παραμυθόφωνο. Μέχρι στιγμής έχουν “ανέβει” τα επεισόδια για τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη, των οποίων τα στατιστικά αποδεικνύουν την ανάγκη του κόσμου για τέτοιες δράσεις. Επίσης σημαντική καταγραφή μας είναι ότι τα επεισόδια ακούγονται σε πάνω από 50 χώρες, όπου υπάρχουν Έλληνες ή μιλούν την ελληνική γλώσσα.
Το δεύτερο θέμα που φιλοξένησε η εκπομπή ήταν οι Πολύτιμες Δευτέρες στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια μας ενημέρωσε.
Οι πολύτιμες Δευτέρες ξεναγούν διαδικτυακά στις συλλογές των σπανίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, κάθε Δευτέρα και ένα διαφορετικό θέμα.
Αξιοποιεί τις συλλογές, τα ιδιαίτερα τεκμήρια, τις σπάνιες εκδόσεις, έγγραφα αρχείων, έργα τέχνης τα οποία παρουσιάζονται στην Αίθουσα των Πολυτίμων, όπως αρχέτυπα και παλαίτυπα, χειρόγραφα και κώδικες που πάνε πίσω έως τον 11ο αιώνα, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ο ελληνικός προεπαναστατικός και επαναστατικός Τύπος, χειρόγραφα Πρακτικά, σπάνια φυλλάδια, εκδόσεις με βιβλιοδεσίες περίτεχνες, περγαμηνές, μοναστηριακές, αρχεία. Ακόμα, ιστορικά κειμήλια, όπως για παράδειγμα το θησαυροφυλάκιο του Όθωνα, το κουτί όπου φυλάσσονταν το Σύνταγμα του 1864, οι πένες που υπογράφηκαν τα Πρωτόκολλα Ορκωμοσίας των Πρωθυπουργών, έπιπλα του Γεωργίου Α΄, γλυπτά.
Οι Πολύτιμες Δευτέρες απευθύνονται σε όλες και όλους, παρακολουθούν τις ξεναγήσεις πρόσωπα από όλον τον κόσμο, αφού η τεχνολογία το επιτρέπει. Οι Πολύτιμες Δευτέρες αρχίζουν να καθιερώνονται και η Βιβλιοθήκη καλείται να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για να τις τροφοδοτεί με νέα θέματα, και να επικαιροποιεί παλαιότερα.
Τρίτο θέμα στην συντροφιά μας ήταν οι Δράσεις της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, του Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (EKOME), για τις οποίες συζητήσαμε με τον κ. Στέλιο Κυμιωνής, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, και την κα Ειρήνη Ανδριοπούλου – Στέλεχος του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Το ΕΚΟΜΕ βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Αρχείων (ΕΑΟΑ), που είναι μια επιτακτική ανάγκη συλλογής και διαφύλαξης της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρας, για τη διαφύλαξη, συντήρηση, τεκμηρίωση και αξιοποίηση του συνόλου του οπτικοακουστικού αποθέματος της Ελλάδας (κινηματογράφος, τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, νέα μέσα).
Η κα Ειρήνη Ανδριοπούλου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η Παιδεία των πολιτών και των νέων στα Μέσα και την Πληροφορία, τις ψηφιακές δεξιότητες, προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλλιέργεια ενεργών και ενημερωμένων πολιτών. Η εκπαίδευση στα θέματα ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εξαπάτησης των πολιτών αλλά και της προφύλαξής τους απο κακόβουλες ενημερώσεις. Πρόσφατα το ΕΚΟΜΕ πραγματοποίησε το 2ο διεθνές webinar με έμφαση στην Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία και την Παραπληροφόρηση, σε συνεργασία και διεθνή εκπαιδευτική συμμαχία με την UNESCO, MIL.
Τέλος, παρουσιάσαμε τον συγγραφέα κ. Χρόνη Ξυπολιά, για την έκδοση του νέου του βιβλίου «Νονός απ’ τα κύματα», το οποίο είναι αληθινή ιστορία με συναρπαστική πλοκή, που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Λεξίτυπον.
Με τον κ. Ξυπολιά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αλλά και να αναδείξουμε την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία «Κύκλο συγγραφέων του Δήμου Ηρακλείου».