«Βιβλιοθήκες στα FM» Ακούστε το Podcast εδώ
Μεταδίδεται κάθε Παρασκευή, 17:00-18:00 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Επικοινωνία 94FM, του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Στην εκπομπή της Παρασκευής 12.2.2021 συζητήσαμε με άξιους συναδέλφους σημαντικές δράσεις των δικτύων βιβλιοθηκών.
Το πρώτο θέμα αφορούσε τις Μουσικές βιβλιοθήκες και το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης IAML.
Συζητήσαμε με την Δρ. Αρσινόη Ιωαννίδου, αντιπρόεδρο του παραρτήματος και τον Ηλία Κυριαζή, έφορο πολιτιστικών δεδομένων, μουσικό βιβλιοθηκονόμο και μουσικολόγο. Συζητήθηκαν εκτενώς ενδιαφέροντα θέματα πάνω στην Μουσική βιβλιοθηκονομία/αρχειονομία, τη μουσική βιβλιοθηκονομία στην Ελλάδα σήμερα, τις σύγχρονες τάσεις στις μουσικές βιβλιοθήκες/αρχεία.
Το κύριο θέμα που επισημάνθηκε είναι ότι ο Βιβλιοθηκονόμος στις μουσικές βιβλιοθήκες χρειάζεται να έχει οπωσδήποτε μουσική κατάρτιση, διότι η μουσική είναι μία ξένη γλώσσα που ή την κατέχεις ή όχι. Έτσι, απόφοιτοι των τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, αν έχουν μουσική κατάρτιση, γνωρίζουν κάποιο όργανο, γνωρίζουν μουσική θεωρία τότε είναι τα κατάλληλα πρόσωπα για να επεξεργαστούν συλλογές, να καταλογογραφήσουν και να αρχειοθετήσουν τα τεκμήρια.
Η μουσική βιβλιοθηκονομία έχει δικά της πρότυπα, δικούς της κανόνες και δικά της συστήματα.
Η συζήτηση έκλεισε με τις δράσεις και τους στόχους του Ελληνικού Παραρτήματος IAML, με αφορμή και τα διαδικτυακά σεμινάρια, για τα μουσικά αρχεία που απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο στους μουσικούς βιβλιοθηκονόμους.
Το δεύτερο θέμα συζήτησης της εκπομπής αφιερώθηκε στις Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες και το έργο που παρέχουν. Συζητήσαμε με την Ειρήνη Τσαλαπατάνη, Med Βιβλιοθηκονόμο-Νοσηλεύτρια στην Επιστημονική Βιβλιοθήκη Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας. Η συνάδελφος περιέγραψε τον ρόλο των σημερινών 25 ενεργών Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας, (την προηγούμενη δεκαετία αριθμούσαν περί τις 35) και τη στελέχωσή τους με βιβλιοθηκονόμους αυξημένων προσόντων. Έκανε αναφορά στην παροχή τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφόρησης προς την επιστημονική κοινότητα, τις εκπαιδευτικές και καινοτόμες δράσεις τους ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της Πανδημίας.
Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι ενώ το έργο των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών είναι υποστηρικτικό των επιστημονικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κλινικών δράσεων του Νοσοκομείου, οι Βιβλιοθήκες δεν περιγράφονται στα οργανογράμματα των Νοσοκομείων!
Κατά συνέπεια οι βιβλιοθηκονόμοι των Νοσοκομειακών έχουν αναπτύξει δράσεις άτυπης οριζόντιας δικτύωσης και πρωτοβουλίες για την ένταξη όλων των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών ως τμήματα στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, με προϊστάμενο πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο.