Οι βιβλιοθήκες, ως θεσμοί της δημοκρατίας, εντάσσονται στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των σύγχρονων κρατών και θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα κύτταρα διατήρησης του πολιτισμού και της συλλογικής μνήμης. Αποτελούν τους χώρους όπου μπορεί να υλοποιηθεί μια σύγχρονη και λειτουργική πολιτική για τον πολιτισμό.
Έχοντας ως άξονα την παραπάνω διαπίστωση, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) έχει καταγράψει την έλλειψη του θεσμικού φορέα διαμόρφωσης της Εθνικής πολιτικής για τις βιβλιοθήκες. Ειδικότερα για τις λαικές (δημόσιες – δημοτικές) οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνίας και πιο κοντά στον πολίτη έχει πραγματοποιήσει τρία πανελλήνια συνέδρια όπου η δικτύωση και οι συνέργειες αποτελούσαν τους βασικούς θεματικούς άξονες.
Παράλληλα συγκρότησε ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένες προτάσεις-θέσεις για τη δικτύωση των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο μιας Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών. Η ομάδα αυτή με ανανεωμένη σύσταση έχει πρόσφατα επαναδραστηριοποιηθεί προκειμένου να επικαιροποιήσει τις θέσεις της ΕΕΒΕΠ για το Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα της μετά covd-19 εποχής.
Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να συστρατευτεί μαζί μας ως τον μοναδικό εξουσιοδοτημένο θεσμικό εκπρόσωπο για τον κλάδο για την επεξεργασία θέσεων και ενεργειών προς τους αρμόδιους φορείς.
Είναι χρέος της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση του «Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών» μέσα από τη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα καθορίζει τις γενικές αρχές και θα μεριμνά για το συντονισμό μεταξύ των σχετικών φορέων και των βιβλιοθηκών για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία τους και τη συνεχή ανάπτυξή τους στη βάση όχι μόνο των αναγκών της χώρας αλλά και των επιταγών της σύγχρονης τεχνολογίας και
επιστήμης. Μόνο έτσι δεν θα απουσιάζουν οι βιβλιοθήκες από σχετικές στρατηγικές και πολιτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Άλλωστε η παρουσία των βιβλιοθηκών θεωρείται δεδομένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την υιοθέτηση, σχεδιασμό, χάραξη και υλοποίηση μιας εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου, καθώς και των εν γένει πολιτισμικών πρακτικών που την προάγουν.
Το ΔΣ
