Βιβλιοθήκες στα FM, Παρασκευή 5.3.2021
«Βιβλιοθήκες στα FM» Ακούστε το Podcast εδώ
Μεταδίδεται κάθε Παρασκευή, 17:00-18:00 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Επικοινωνία 94FM, του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Στην εκπομπή της Παρασκευής 5.3.2021 συζητήσαμε με άξιους συναδέλφους που εργάζονται σε Βιβλιοθήκες και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Συζήτηση με:
- Ελένη Μαμμά, Αρχειονόμο & Πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων ΓΑΚ,
- Παναγιώτα Δεδετζή, Βιβλιοθηκονόμο, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη,
- Βέρα Ανδριοπούλου, ιστορικό και υπεύθυνη της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη,
- Φωτεινή Στεφανίδη, Ζωγράφο, χαράκτρια, και εικονογράφο, Λέσχη Ανάγνωσης Παιδιών στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Η κα Μαμμά μας ανέπτυξε αναλυτικά το ρόλο των ΓΑΚ και την αρχειακή πολιτική στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην αρχειακή πολιτική, πρέπει να εστιάσουμε στις δεξιότητες με τις οποίες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι αρχειονόμοι και στις προσλήψεις που πρέπει να γίνονται από το κράτος. Η νομοθεσία των ΓΑΚ έχει αλλάξει εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου και περιλαμβάνει πλέον προσλήψεις ΠΕ Αρχειονόμων. Όλοι οι αρχειονόμοι δε μέχρι σήμερα στα δημόσια αρχεία διορίζονται βάσει του ΠΔ 50/2001 (άρθρο 3/παράγραφος 1). Η συζήτηση αναπτύχθηκε αναφερόμενη στο πόσο σημαντική είναι η λειτουργία τους για το μέλλον της χώρας και τον ρόλο τους ως Εθνικό Αρχειακό Φορέα.
Με την αφορμή του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγγενεσία, την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα ΓΑΚ εορτάζουν με 4 σημαντικές δράσεις:
- 2 μεγάλες εκθέσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς,
- 1 έκδοση στα σκαριά και
- 1 συμμετοχή σε ευρωπαϊκή έκθεση με την παροχή αρχειακού υλικού.
Το δεύτερο θέμα της εκπομπής είναι η δανειστική και ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Συνομιλήσαμε με τις κυρίες Παναγιώτα Δεδετζή, Βιβλιοθηκονόμο, υπεύθυνη της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και Βέρα Ανδριοπούλου, ιστορικό και υπεύθυνη της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.
Πρώτα αναφερθήκαμε στην ιστορία του Ιδρύματος και της βιβλιοθήκης, στο: σκοπό, τους στόχους, τους κύριους θεματικούς άξονες που θεραπεύει κα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις συνεργασίες με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδική αναφορά έγινε στη λειτουργία των βιβλιοθηκών του Ιδρύματος την περίοδο της πανδημίας covid-19.
Η εκπομπή έκλεισε μετά από συζήτηση με την κα Φωτεινή Στεφανίδη, Ζωγράφο, χαράκτρια, και εικονογράφο, που διατηρεί Λέσχη Ανάγνωσης με παιδιά στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου. Συζητήσαμε για την αρχή της ενασχόλησής της με την εικονογράφηση, τις τεχνικές, το κοινό που απευθύνεται, ότι την απασχολεί και την ευαισθητοποιεί στην τέχνη της.
Σύντομο βιογραφικό.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής το 1962. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την χαρακτική και τον σχεδιασμό βιβλίου καθώς και με επιμέλειες εκδόσεων στο σύνολό τους.
Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα, Βέλγιο και Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τις συμμετοχές της στις διεθνείς διοργανώσεις εικονογράφησης και ex-libris, ξεχωρίζουν αυτές της Μπολόνια, της Τεχεράνης, της Μπρατισλάβα, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, του Παρισιού, της Φρανκφούρτης, του Σεντ Νίκλαας, του Κινγκντάο, του Πεκίνου.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκατό περίπου βιβλία για παιδιά και ενήλικες με εικονογραφήσεις της πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Χρήστος Μπουλώτης, η Άλκη Ζέη, η Ζωή Βαλάση, η Λίλη Λαμπρέλλη. Έχει ερμηνεύσει εικαστικά ποίηση της Σαπφώς, της Κασσιανής και του Λόρκα και λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη και του Άνιννου.
Το 2010 εικονογράφησε την τετράτομη μυθολογία με τις αφηγήσεις του τραγουδοποιού μας Διονύση Σαββόπουλου. Εννέα από τα βιβλία που έχει εικονογραφήσει είναι συλλεκτικές, χειροποίητες εκδόσεις. Η Φωτεινή Στεφανίδη έχει δώσει και αρκετά δείγματα γραφής, απευθυνόμενη κυρίως σε ενήλικες, μέσα από αφηγήματα ελληνικών μύθων, μικρές διηγήσεις, σημειώματα για τους μήνες του χρόνου σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, μικρής έκτασης δοκίμια για εικαστικά και ποίηση, καθώς και κριτικές λογοτεχνικών βιβλίων και εκθέσεων. Ώς τώρα έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία με κείμενά της.
Έχει αποσπάσει είκοσι δὐο ελληνικές ή και διεθνείς διακρίσεις στο χώρο της εικονογράφησης και του ex-libris. Σαν σημαντικότερες αναφέρονται τα Κρατικά βραβεία του 2003, του 2007 και του 2010, τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ για το 1995, 2005 και 2011, τα βραβεία εικονογραφημένου βιβλίου του 2006, 2008, 2011, 2012 του περιοδικού «Διαβάζω», η Golden Pen και η Plaquette της Διεθνούς Μπιενάλε Βελιγραδίου 2005, 2013 και 2009, η ΒΙΒ Plaque Μπρατι-σλάβας 2001, το βραβείο και ο έπαινος ΕΒΓΕ 2007 και 2013, και οι εκπροσωπήσεις της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς Hans Christian Andersen 2004, Astrid Lindgren 2008 και BNF (Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας) 2009.
Ειδησεογραφία:
- Επιτροπες
Κοινή διαπίστωση υπήρξε η αναγκαιότητα δραστηριοποίησης σε τομείς καίριους και σηματικούς. Έθεσαν στην ατζέντα θέματα για την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του επαγγέλματος, όπως είναι το Θεσμικό και η στελέχωση των βιβλιοθηκών με βιβλιοθηκονόμους. Έθεσαν επίσης και στόχους συμπλήρωσης κενών και παραλείψεων που χρονίζουν.
- Οι Συναντήσεις της Δευτέρας.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η Ένωση προκειμένου να επικοινωνεί με τα μέλη της και τους συναδέλφους δημιούργησε ένα σημείο συνάντησης, με τις σημερινές δυνατότητες, στις σημερινές συνθήκες.
Σας προσκαλούμε σε βιντεοσύσκεψη κάθε Δευτερα 6.00-8.00 μμ. Ξεκινάμε 1/3/2021. Κάποιο μέλος του ΔΣ θα σας περιμένουν για να συζητήσουμε κάθε θέμα που θέλετε να θέσετε και αφορά το επάγγελμά μας και τους επαγγελματίες μας: συνδικαλιστικό, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, θέματα της Ένωςης κλπ.
Σας περιμένουμε με χαρά
Στην πρώτη βιντεοσύσκεψη στις 1.3. διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των συναδέλφων απο την περιφέρεια που είχαν πια τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με το ΔΣ.
Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε τη συμμετοχή των συναδέλφων στον προγραμματισμό και την υλοποίηση δράσεων, καθώς και νέες προτάσεις, όπως η επανέκδοση του περιοδικού.
- Γενική Συνέλευση
Το ΔΣ καλεί τα μέλη της Ένωσης στην τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει διαδικτυακά το Σάββατο 13 Μαρτίου, ώρα 11.00 το πρωί.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα επαναληφθεί το Σάββατο 27 Μαρτίου, την ίδια ώρα.
Η ΓΣ θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα webex. Η διασύνδεση θα σταλεί στα emails των μελών 3 ημέρες πριν τις ΓΣ.
Εγγραφείτε στην Ένωση, Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.
Ακούστηκαν αποσπάσματα απο τα εξής μουσικά κομμάτια
Μίκης Θεοδωράκης: Θέμα απο το Σέρπικο
Peter Green Splinter Group, Midnight
Μίμης Πλέσσας: little girl.
Red hot chili peppers, Road trippin
Johann Strauss Jr Voices of Spring, Op.410, Από την Κρατική Ορχήστρα της Όπερας της Βιέννης και τον Anton Paulik.