Τους τελευταίους μήνες, έφυγαν από τη ζωή αγαπημένα μέλη της κοινότητάς μας, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο χώρο μας.
Τρεις γυναίκες: η Γιάννα Μανιάτη, η Μαίρη Τσερώνη και η Δέσποινα Ξανθοπούλου.
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειές τους.
Γιάννα Μανιάτη[1]
Η Γιάννα άρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία με το διορισμό της, το 1976, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και την ολοκλήρωσε, στην ίδια βιβλιοθήκη, το 2004, με τη συνταξιοδότησή της.
Ήταν το μικρότερο σε ηλικία μέλος μιας ομάδας 6 νέων ανθρώπων που διορίστηκαν μαζί της και που, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, εργάστηκαν, με συναδέλφους εντός και εκτός της συγκεκριμένης Βιβλιοθήκης, για τον εκσυγχρονισμό τόσο της ΕΒΕ, όσο και της Βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα.
Η Γιάννα εργάστηκε αποκλειστικά στο Τμήμα Καταλόγων της ΕΒΕ, όπου για πολλά χρόνια και μέχρι την αποχώρησή της, ήταν προϊσταμένη του Γραφείου και υπεύθυνη για τη θεματική ευρετηρίαση και την ανάπτυξη και συντήρηση των σχετικών εργαλείων. Για τη Γιάννα η διαδικασία θεματικής περιγραφής και δημιουργίας νέων ελληνικών θεματικών επικεφαλίδων δεν ήταν ποτέ μια εργασία ρουτίνας. Με μια ομάδα πολύ καλών συναδέλφων, αλλά και με συνεχείς επαφές και συνεργασία με συναδέλφους από άλλες ειδικές βιβλιοθήκες, καθώς και ειδικούς σε ποικίλους επιστημονικούς τομείς, επεδίωκε με επιμονή και προσήλωση τόσο την αυστηρή τήρηση των κανόνων παραγωγής θεματικών επικεφαλίδων, όσο και τη διασφάλιση της αυθεντικότητας, της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, αλλά και της γλωσσικής ποιότητας των σχετικών ελληνικών όρων. Η επίλυση των σχετικών προβλημάτων, μέσα από διαρκή και γόνιμη αναζήτηση με τους συνεργάτες της, ήταν για τη Γιάννα Μανιάτη μια πραγματική επιστημονική και επαγγελματική απόλαυση. Είχαμε την ευτυχία, ως ένα είδος αποκορυφώματος της δύσκολης αυτής εργασίας, να δούμε, κάποια στιγμή, τυπωμένο και δημοσιευμένο από την ΕΒΕ, τον τόμο των Ελληνικών Θεματικών Επικεφαλίδων, έργο που με πολύ κόπο και αδιάκοπη προσοχή επιμελήθηκε η Γιάννα.
Ενεργό και δραστήριο μέλος, για πολλά χρόνια, του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΒΕ, αγωνίστηκε με επιμονή και διάρκεια, μαζί με όλους της συναδέλφους της στη Βιβλιοθήκη, όχι για προσωπικές διεκδικήσεις, αλλά για την εξασφάλιση του ανύπαρκτου τότε ενδιαφέροντος της Πολιτείας για το Ίδρυμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γιάννα Μανιάτη απέφευγε συστηματικά, σε όλη τη σταδιοδρομία της, το προσκήνιο και τις εμφανίσεις σε επαγγελματικές συναντήσεις. Της αρκούσε η συνεχής επικοινωνία με συναδέλφους από διάφορες βιβλιοθήκες για τη διασφάλιση της ποιότητας της δουλειάς της. Αν και πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ, δεν θέλησε, από υπερβολικό δισταγμό, να τη χρησιμοποιήσει, ενώ, επειδή υπήρχε το έντονο επαγγελματικό ενδιαφέρον, δέχτηκε δύο υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου για πολυήμερες επαγγελματικές επισκέψεις στη Βρετανία. Στη διάρκεια των χρόνων που υπηρέτησε στην ΕΒΕ επισκέφτηκε, από επαγγελματικό ενδιαφέρον, μόνη ή με το σύζυγό της, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, προκειμένου να ενημερώνεται για το δρόμο που έπαιρναν τα πράγματα στο αντικείμενο της εργασίας της.
Μαίρη Τσερώνη[2]
Πριν λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή, η Μαίρη Τσερώνη, μια από τις πρωτοεργάτριες της βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Μαίρη ανήκε στην μικρή ομάδα των πιονέρων της επιστήμης μας φροντίζοντας σε όλη την διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας να αναδείξει την παιδευτική αξία των βιβλιοθηκών. Μετά από σπουδές στην Αμερική, η Μαίρη υπηρέτησε περισσότερα από 20 χρόνια ως διευθύντρια στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης (USIA) σε μια από τις ιστορικές δημόσιες βιβλιοθήκες-πρότυπα στις δύσκολες μεταπολεμικές εποχές που γνώρισε ο τόπος μας. Ευτύχησε να συμβάλει στην καθιέρωση των πρώτων οργανωμένων βιβλιοθηκών μεταφέροντας την πολύτιμη γνώση και πείρα στις νεότερες γενιές που της οφείλουν πολλά.
Δέσποινα Ξανθοπούλου[3]
Η Δέσποινα γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1972 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εργαζόμενη στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης όπου εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις. Το 2007 πήρε μετάταξη για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2014 ορίστηκε Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΓΠΑ ολοκληρώνοντας παράλληλα το μεταπτυχιακό της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ήταν επίμονη, αποφασιστική, μάχιμη και μαχητική μέχρις το τέλος της ζωής της. Συνεργάσιμη με όλους έβαζε στόχους δύσκολους και τους υλοποιούσε, γιατί είχε όραμα. Έχαιρε αναγνώρισης, εκτίμησης και σεβασμού από εκείνους που τη γνώρισαν σε επαγγελματικό και φιλικό επίπεδο.
Σαφέστατα δεν έφυγε από τη ζωή «πλήρης ημερών» όπως συνηθίζουμε να λέμε. Έφυγε όμως, πλήρης συναισθημάτων αγάπης, κατανόησης, υποστήριξης και φροντίδας πρώτα και κύρια από τον σύζυγό της και μετά από τους φίλους που στάθηκαν δίπλα της.
[1]Κείμενο: Γεώργιος Μπώκος
[2]Κείμενο: Βασίλης Τσιμπούκης
[3]Κείμενο: Χριστίνα Μπουσινάκη