Αναγνώριση ειδικότητας μουσικού βιβλιοθηκονόμου/αρχειονόμου στην Ελλάδα
Tο Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης δημιουργήθηκε το 2016 και αποτελεί το 40ο εθνικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης η οποία ιδρύθηκε το 1951. Η ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σκοπό είχε να “προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και τυποποίηση σε θέματα όπως καταλογογράφηση, πρότυπα υπηρεσιών, εκπαίδευση προσωπικού και ανταλλαγή υλικών μεταξύ βιβλιοθηκών”. Η τριετής διαδικασία της ίδρυσης της, από το 1949 έως το 1951, αποτέλεσε μέρος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Η Ελλάδα, τόπος πλούσιος σε πολιτιστικές μαρτυρίες, δεν υστερεί σε μουσικούς θησαυρούς οι οποίοι διαφυλάχθηκαν σε μοναστήρια, σχολεία, φιλαρμονικές ενώσεις και συλλόγους, βιβλιοθήκες, αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. Η ανάπτυξη του μουσικολογικού ενδιαφέροντος για τις μουσικές συλλογές και τα μουσικά αρχεία έκανε επιτακτική την ανάγκη μίας επιστημονικής διαχείρισης και οργάνωσης των μουσικών τεκμηρίων. Η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού με σπουδές στα επιστημονικά πεδία της βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας, η διεθνής εμπειρία και οι βέλτιστες πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται στο διεθνές περιβάλλον καθώς και η συνεισφορά των μουσικολόγων, συνέβαλλαν στην αρχική οργάνωση και διαχείριση των μεγάλων μουσικών συλλογών στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως, διαφάνηκε η επιτακτική ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας των συναδέλφων με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία. Η ανάγκη αυτή, όπως και η εκπαίδευση άλλων συναδέλφων και συνεργατών στις ιδιαιτερότητες της μουσικής βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας οδήγησαν στην ίδρυση του Παραρτήματος, που σκοπούς έχει μεταξύ άλλων την υποστήριξη και υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη μουσική βιβλιοθηκονομία και αρχειονομία στην Ελλάδα και την προώθηση της κατάλληλης επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στη μουσική βιβλιοθηκονομία/αρχειονομία.
Η εξειδίκευση του ειδικού/θεματικού βιβλιοθηκονόμου (subject librarian) και στην περίπτωση μας του μουσικού βιβλιοθηκονόμου/αρχειονόμου, έχει εμφανιστεί και αναγνωριστεί σε ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης εδώ και δεκαετίες, ενώ στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ‘30 με την ίδρυση της Music Library Association. Η επαρκής γνώση σε δύο επιστημονικά πεδία, της βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας και της μουσικής (ή/και μουσικολογίας), κρίθηκαν ως απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο διαχειριστής της μουσικής συλλογής να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στην οργάνωση της συλλογής και στην εξυπηρέτηση των χρηστών.
To ΔΣ του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης κινείται προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ανάγκης για αναγνώριση της ειδικότητας του Μουσικού Βιβλιοθηκονόμου / Αρχειονόμου στην Ελλάδα. Eπίσης θεωρούμε αναγκαία την αναγνώριση από τον ΑΣΕΠ των βιβλιοθηκονομικών σπουδών σε επίπεδο μεταπτυχιακού από α. ΗΠΑ (προγράμματα σπουδών πiστοποιημένα από την American Library Association) και β. Ηνωμένο Βασίλειο (προγράμματα σπουδών που εμπεριέχουν όλα τα βασικά μαθήματα όπως στο προπτυχιακό επίπεδο).
Στα προαναφερθέντα προγράμματα σπουδών βιβλιοθηκονομίας, οι φοιτητές αφού ολοκληρώσουν πτυχιακές σπουδές στην επιστήμη της μουσικής, εισέρχονται σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα βιβλιοθηκονομικών σπουδών 2 χρόνων παρακολουθώντας βασικά μαθήματα πτυχίου βιβλιοθηκονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο απόφοιτος βιβλιοθηκονόμος έχει γνώση του αντικειμένου (μουσική) που καλείται να διαχειριστεί αλλά και την απαιτούμενη κατάρτιση να το διαχειριστεί με επαγγελματισμό (βιβλιοθηκονομία). Η αναγνώριση αυτή θα βάλει τέλος στον αποκλεισμό καταξιωμένων ελλήνων μουσικών βιβλιοθηκονόμων με κατάρτιση και εμπειρία από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να γυρίσουν και να προσφέρουν στην χώρα μας.
Τέλος, συνημμένα σας επισυνάπτουμε την επιστολή του Advocacy Committee της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, σχετικά με τις απαραίτητες δεξιότητες ενός μουσικού βιβλιοθηκονόμου/αρχειονόμου, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τη Διεθνή Ένωση. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία.
Έδρα: Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης», Μάγερ 18, 10438 http://iamlgreece.teiep.gr │ iaml.greece@gmail.com
Ελληνικό Παράρτημα Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης