Εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2014

Στην πρώτη εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2014 είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε το νέο βιβλίο του Ανεξάρτητου Βουλευτή και συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη  με τίτλο «ο κόκκινος κάβουρας» (εκδόσεις Πατάκη, 2013).

Tο βιβλίο είναι, βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, περιγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο τη ζωή του Α-25, του διπλού πράκτορα που φυγαδεύτηκε από το κόμμα το 1983 μετά την αποκάλυψη του ρόλου του από επιστολή που έστειλε στο κόμμα μέλος της οικογένειάς του…

Με αφορμή το βιβλίο ο συγγραφέας μίλησε για την έξαρση της παγκοσμιοποίησης, του φαινομένου της κυβερνοκατασκοπείας, για την υπόθεση Σνόουντεν και τις κλιμακούμενες αποκαλύψεις για το ξεδίπλωμα των επιχειρήσεων «Κόκκινη προβιά» σε διάφορες δυτικές χώρες. Εκτενής αναφορά έγινε η απόπειρα διείσδυσης στην ψυχοσύνθεση των «διπλών ανθρώπων», στις ψυχικές αβύσσους και στα ανεπούλωτα τραύματα των τρυφερών ηλικιών.

Ένα βιβλίο γραμμένο με μεράκι και βιωματικό πόνο με γνώση και αρνητικές εμπειρίες από πρώτο χέρι για το σκοτεινό και αδυσώπητο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ως τις μέρες μας. Τυλιγμένο με συνωμοτικούς κώδικες και πέπλα καχυποψίας.

Στη συζήτηση επίσης έγινε αναφορά και για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς επίσης και για το ρόλο και την ευθύνη των  την ευθύνη των πνευματικών ανθρώπων.

Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), ο οποίος αναφέρθηκε στην 22η   διοργάνωση του συνεδρίου της EBLIDA- NAPLE με θέμα : Libraries in transition. Changes? Crisis? Chances? Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Αθήνας στις 14-15 Μαΐου και συνδιοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), την European Bureau of Library Information and Documentation Association (EBLIDA) και το National Authorities of Public Library in Europe(NAPLE)

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε το πρόβλημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ληξουρίου, η οποία έχει μείνει χωρίς βιβλιοθηκονόμο και λειτουργεί χάρις στο μεράκι της συνταξιοδοτημένης πρώην υπαλλήλου της βιβλιοθήκης.  Επισημάνθηκε η αδιαφορία της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου, αφού έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό για την κατάσταση που επικρατεί. Τονίστηκε ότι η εν λόγω βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνιο πλούτο παλαίτυπων βιβλίων και αρχειακού υλικού εθνικής σημασίας.

Στα νέα της εκπομπής παρουσιάστηκαν δράσεις των βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων όπως: τα πορίσματα του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, παραμύθια για μεγάλους: Από τους δρόμους της Σικελίας στις περιφερειακές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης, τα «Φιλολογικά Βραδινά» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας,  η βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδος, κ.ά.

Ένα Σχόλιο
  1. Pingback: ΕΕΒΕΠ: &Epsilon...

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>