Βιβλιοθήκες στα FM – 22 Ιανουαρίου 2012

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Βιβλιοθήκες στα FM την Κυριακή 22 Ιανουαρίου εγκαινιάζοντας τη σειρά εκπομπών με θέμα: «Βιβλιοθήκες και Πολιτικά Κόμματα».

Σε σχέση με τη δύσκολη οικονομική – κοινωνική πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε  τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η μιζέρια, η ισοπέδωση  και η διαρκής αναζήτηση – ανάδειξη ευθυνών για το ποιος έφταιξε και φθάσαμε στη σημερινή άσχημη κατάσταση. Προέχει να κοιτάμε το μέλλον, να βγούμε μπροστά και να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε με δουλειά, συνέπεια, πρόγραμμα, αναθεώρηση λανθασμένων στάσεων, νοοτροπιών του παρελθόντος να βγούμε από τη δύσκολη περίοδο.

Η ΟΝΝΕΔ ως η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία αγωνίζεται με το πρόγραμμα της, τις θέσεις της,  τις δράσεις, τις παρεμβάσεις, και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τη νεολαία ώστε να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο που σίγουρα της αξίζει και το δικαιούται.

Ιδιαίτερο βάρος χρειάζεται να δοθεί στη παιδεία γιατί όπως επεσήμανε «πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι αλλά και γενικότερα οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση που επιτρέπει την σε βάθος αντιμετώπιση των ζητημάτων στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν.

Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε ως ΟΝΝΕΔ την πρωτοβουλία δημιουργίας/συγκρότησης βιβλιοθήκης, η οποία αποτελείται από 2.000 τίτλους και διαρκώς εμπλουτίζεται στο νέο μας πολυχώρο με την ονομασία «Open Place» όπου μπορούν τα μέλη μας και τα μη μέλη μας να δανειστούν βιβλία και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.

Η αναβάθμιση του θεσμού των βιβλιοθηκών αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα και θα προσπαθήσουμε από τη πλευρά μας τόσο ως ΟΝΝΕΔ όσο και στο κόμμα της ΝΔ να συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα μάλιστα σ” αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε».

Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση μέσα από τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών αποτελεί αναγκαία και βασική προϋπόθεση που πρέπει να εξασφαλίζεται προς όφελος των πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες και το βιβλίο στη διαμόρφωση της ταυτότητας της κοινωνίας και σημείωσε ότι εναπόκειται στην ελληνική πολιτεία να στηρίξει με όλους τους τρόπους – μέσα που διαθέτει το θεσμό ώστε να ενσωματωθεί με ουσιαστικό τρόπο στη ζωή του Έλληνα.

Δυστυχώς, στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και διέδωσε τον πολιτισμό σ” όλη την οικουμένη, η παιδεία, η γνώση, η μόρφωση η κουλτούρα, έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Οφείλουμε από την πλευρά μας, ως πολιτική νεολαία να τοποθετήσουμε στην πολιτική ατζέντα όλα αυτά τα ζητήματα  ακόμη πιο ψηλά και να συμβάλουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε γιατί τα οφέλη που θα αποκομίσουμε θα είναι πολλαπλά και ευεργετικά.

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των ελληνικών – κυπριακών  βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:

 • Η εκδήλωση «Βραδιά των Γραμμάτων – Κώστας Μόντης και ποίηση για παιδιά» που διοργανώνεται από την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού βιβλίου την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012,
  και ώρα 7.00 μ.μ.
 • Η πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα: Δεδομένα Βιβλιοθηκών στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον – FRBR και Linked Data
  την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, και ώρες 10.00 – 15.00 στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το σεμινάριο εντάσσεται στις δραστηριότητες της Ομάδας Βάσεων Δεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 • H εκδήλωση «Γεωμετρία: Πυλώνας των Σύγχρονων Μαθηματικών και της Μαθηματικής Εκπαίδευσης του 21ου αιώνα» που διοργανώθηκε από την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και την Περιοδική Έκδοση
 • Επικοινωνίας και Διαλόγου στα Μαθηματικά «το φ», στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο), τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17:30.
 • Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ψυχικού την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, και ώρα 6.00 μ.μ. όπου θα συζητηθεί το μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη: Ξιφίρ Φαλέρ (1η έκδ. – Αθήνα : Καστανιώτη, 2009). Συντονίζει η κα Αλεξάνδρα Παπάζογλου.
 • Ο κύκλος «Πρωινό στη Βιβλιοθήκη» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού τα Σάββατα του Ιανουαρίου στις 11.30 π.μ. όπου οι μικροί  φίλοι 3-6 ετών θα διαβάζουν, θα παίζουν και θα δανείζονται τα βιβλία της επόμενης εβδομάδας παρέα με την Φοίβη Βαγιονή και την Όλγα Παρασκευά.
 • Η διοργάνωση μαθημάτων μουσικοθεάτρου για παιδιά δημοτικού από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στον χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών του Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Ενότητας Σούδας.
 • Η προκήρυξη πανελληνίου διαγωνισμού από το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε φυσικά πρόσωπα και φορείς με υποβολή υποψηφιοτήτων έως 27 Ιανουαρίου 2012. (Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.greekibby.gr).
Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>