ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM – Εκπομπή 28 Απριλίου 2013

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής. (www.94fm.gr)

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του διεπιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Ιστορία της Πληροφορίας: σημεία αναφοράς από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο»  στις 24-25 Μαΐου 2013, (Νομική Βιβλιοθήκη, Μαυρομιχάλη 23, Aθήνα) συνδεθήκαμε τηλεφωνικά με την Κέρκυρα και συνομιλήσαμε με την κα Μαρία Κανελλοπούλου – Μπότη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου & Επιστημονική υπεύθυνη του εν λόγω συνεδρίου.

Το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας εντός του πλήθους των επιστημονικών του ημερίδων αλλά και συνεδρίων, σκόπευε να εντάξει συνέδριο για την Ιστορία της Πληροφορίας που θα απευθυνόταν στους φοιτητές του και στα αντίστοιχα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Βασιζόμενοι στην  υπέρμετρη επιθυμία για συμμετοχή πλήθους κόσμου, πέραν του επιστημονικού πεδίου που εδράζεται το Τμήμα μας οφείλαμε να «αγκαλιάσουμε» με ιδιαίτερη χαρά ομιλητές διαφορετικών επιστημονικών κλάδων. Άλλωστε, ήταν εξ αρχής σαφής η επιθυμία όλων μας (Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής) για εκτενέστερη ανάδειξη του ζητήματος της Ιστορίας της Πληροφορίας πέραν του δικού μας χώρου.

Έτσι λοιπόν, το επερχόμενο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ιστορία της Πληροφορίας: σημεία αναφοράς από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο» στοχεύει να αναδείξει την ιστορία της πληροφορίας και πλήθος σημείων πέραν του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας.

Κεντρικός στόχος-σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν – με ομιλίες διάρκειας 15 λεπτών – μικρές ιστορίες της πληροφορίας ώστε να παραχθεί κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά την παρούσα διαμόρφωση της πληροφορίας με ταυτόχρονη αναφορά στη μελλοντική της σημασία.

Θα μιλήσουμε για την Ιστορία του Διαδικτύου, την Ιστορία της Πληροφορικής, τη Φιλοσοφία της Πληροφορίας, τη Σύγχρονη Θεωρία της Πληροφορίας, την Ιστορία Θεματικής Οργάνωσης, τη Σημασιολογία και την Πληροφορία, για δεδομένα που αφορούν την Ιστορία της Τυπογραφίας, για Παπύρους, για το τι πρόκειται να κάνει η Εθνική Βιβλιοθήκη σήμερα, για το μέλλον της Βιβλιοθήκης Europeana, για το Ψηφιακό Χάσμα και για πλήθος άλλων θεμάτων όπου όλα έχουν κοινή συνισταμένη, κοινό σημείο τομής, αυτό του στοιχείου της πληροφορίας.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την εταιρία e-Θέμις, τη Νομική Βιβλιοθήκη και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου http://conferences.ionio.gr/infohist2013/ παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής (δίχως κόστος συμμετοχής) καθώς επίσης και το πρόγραμμα του συνεδρίου (ομάδες εργασίας, αίθουσες, ομιλητές).

Έγκαιρες εγγραφές θα βοηθήσουν την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για καλύτερη κι αποτελεσματικότερη προετοιμασία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα  είναι δόκιμο για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να εγγραφούν να σπεύσουν.

Εν κατακλείδι, το Συνέδριο πρόκειται να παρουσιάσει/ «απεικονίσει» λεπτομερώς την προσπάθειά μας αλλά και την επιμονή μας ότι δεν πρόκειται να «λυγίσουμε»  παρά την υπερ-πληροφόρηση (information overload), που δεχόμαστε στις μέρες μας.

Θα προχωρήσουμε κατά το δυνατόν τη ζωή μας, την εργασία μας, τα ενδιαφέροντα μας κι αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε, δίχως παρεμπόδιση από το θέμα της οικονομικής κρίσης που μας αγγίζει όλους.

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:

  • Η ημερίδα με θέμα «Επαγγελματικά δικαιώματα και αγορά εργασίας» που διοργανώθηκε από το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης σε συνεργασία με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΤΕΙ Αθήνας την Πέμπτη 25/4/2013.
  • Η πραγματοποίηση του 21ου ετήσιου συνεδρίου και γενικής συνέλευσης της EBLIDA(Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις Βιβλιοθήκες και τα Κέντρα Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης) στο Μιλάνο, στις 14 – 15 Μαΐου 2013, με θέμα:  «ReadyRead “e” E-services in Libraries, from European thinking to local Actions”.
  • Τα εγκαίνια της σχολικής βιβλιοθήκης στον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, στα Μισίρια.
  • Το νέο παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, «Βασίλης Βασιλικός»  στις Κρηνίδες.
Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>