ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM – Εκπομπή 21 Απριλίου 2013

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής. (www.94fm.gr)
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης
Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 είχαμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε τον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο, πραγματοποιώντας μια ανοικτή συζήτηση με θέμα τη Βιβλιοθήκη η οποία  περιελήχθηκε γύρω από το χρονικό της ελληνικής τυπογραφίας και τα κέντρα του ελληνικού βιβλίου, στη Δύση και στην Ανατολή.
Σημείο εκκίνησης του διαλόγου ήταν η προσωπική βιβλιοθήκη του Κ. Στάικου, που σήμερα θησαυρίζεται πλέον στο Ίδρυμα Ωνάση. Ερωτήματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν προβάλλουν τις θεματικές ενότητες του ελληνικού βιβλίου και προσδιορίζουν τις ουσιαστικές διαφορές που το ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες ελληνικές εκδόσεις που δεν απευθύνονται στους απανταχού Έλληνες, αλλά εξυπηρετούν όσους καλλιέργησαν τα κλασικά γράμματα σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά κέντρα και όχι μόνο.
Ο διάλογος προσανατολίστηκε και στο τελευταίο πόνημα του κ. Στάικου, που έχει να κάνει με την ανασύσταση της βιβλιοθήκης του Πλάτωνα και της Ακαδημίας. Μία μελέτη που κινήθηκε σε βιβλιακό αλλά και αρχιτεκτονικό επίπεδο, τόσο για την αναφορά της στους συγγραφείς που μνημονεύονται και οι απόψεις τους κρίνονται στους διαλόγους, όσο και η ερμηνεία σε επίπεδο χρήσης του κάθε χώρου της Ακαδημίας, σύμφωνα με τις ανασκαφές.
Έγινε, επίσης, μακρύς λόγος για την πορεία του ελληνικού βιβλίου και τη σημερινή του εικόνα, σε σχέση με την Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά και τις περιφερειακές. Όπως, βέβαια, και για το ρόλο του ηλεκτρονικού βιβλίου και κατά πόσο θα αντικαταστήσει το έντυπο ή όχι.
Συνδεθήκαμε τηλεφωνικά με την Πάτρα όπου ο  κ. Παναγιώτης Γεωργίου, υπεύθυνος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφόρησης και των ερευνητικών & αναπτυξιακών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών (ΒΚΠ-ΠΠ) παρουσίασε το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (http://conference2013.lis.upatras.gr/) τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το συνέδριο θα γίνει στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, 24 & 25 Οκτωβρίου 2013. Ο γενικός τίτλος του συνεδρίου είναι: «Επιστροφή στο μέλλον: οι αξίες του παρελθόντος οδηγοί για το μέλλον» με φιλοδοξία να παρουσιαστούν και συζητηθούν πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν τη δυνατότητα των βιβλιοθηκών όχι μόνο να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους αλλά να τις βελτιώσουν και να αναπτύξουν νέες, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη προσπάθεια της κοινωνίας και της χώρας να ξεπεραστεί η κρίση.

Οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Βιβλιογραφικά πρότυπα, Βιβλιοθήκες και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης (άστεγοι, άνεργοι, κλπ.), Συνεργατικά σχήματα βιβλιοθηκών, Διαχείριση ηλεκτρονικών πηγών και ερευνητικών δεδομένων, Παραγωγή και διάθεση ψηφιακού υλικού, Ηλεκτρονική εκδοτική, Πληροφοριακά συστήματα βιβλιοθηκών (π.χ. ολοκληρωμένα συστήματα βιβλιοθηκών), Βιβλιοθήκες και φορητές συσκευές, Διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων κ.ά. Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων είναι η 31/5/2013.

Παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα συνεδρίου θα οργανωθούν και σειρά εκπαιδευτικών ενοτήτων (tutorials) και εργαστηρίων (workshops) σε θέματα Ανοικτής Πρόσβασης, RIFDs, εξειδικευμένα συστήματα διαχείρισης επιστημονικών πληροφοριών, Ανοικτά Μαθήματα κλπ. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να υποβληθούν προτάσεις και για άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Ο κος Γεωργίου αναφέρθηκε τέλος στο έργο ΣΕΛΙΔΑ – «Σύστημα Διαχείρισης Έντυπου Υλικού με Χρήση Τεχνολογίας Ραδιοσυχνικής Αναγνώρισης» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Συνεργασία 2009» και χρηματοδοτείται από την ΓΓΕΤ, στο οποίο συμμετέχει η ΒΚΠ-ΠΠ. Στόχος τους έργου είναι η ανάπτυξης ενός συστήματος διαχείρισης του έντυπου υλικού των βιβλιοθηκών με τη χρήση τεχνολογιών RFID με διασύνδεσή της με τα πληροφοριακά συστήματα των βιβλιοθηκών (ILS) και ταυτόχρονα με χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (Object Naming Service – ONS) για την διάχυση της πληροφορίας που χαρακτηρίζει το έντυπο υλικό. Μια πρακτική εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι η χρήση του σε ένα δίκτυο βιβλιοθηκών για την κοινή χρήση και διακίνηση του υλικού κάθε βιβλιοθήκης ανεξάρτητα από την τοποθεσία φύλαξης του υλικού ή την/τις τοποθεσία/ες συναλλαγής. Συντονιστής του έργου είναι το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) – Ε.Κ. Αθηνά, ενώ εκτός της ΒΚΠ-ΠΠ εταίροι στο έργου είναι το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και οι εταιρείες Ergologic και Orasys ID.
Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:
  • Η παρουσίαση του έργου της Αγγελικής Σμυρλή συγγραφέως και φιλολόγου τη Δευτέρα 22 Απριλίου, 19:30, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  • Η  εκδήλωση από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 7.00 το απόγευμα στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου με θέμα: «Συζητώ και γνωρίζω από κοντά την Αγγελική Βαρελά».
  • Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Νόλλα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
  • Η διοργάνωση του κύκλου μαθημάτων  Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο «Δεκαέξι μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο» από την  Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που προσφέρονται από την κ. Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της ΕΒΕ  (Πανεπιστημίου 32). Τα μαθήματα  ξεκίνησαν από την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 και θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 15.30-18.30 και Σάββατο 14.00-17.00. Ο κύκλος των μαθημάτων περιλαμβάνει συνολικά δεκαέξι τρίωρα (Για περισσότερες πληροφορίες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: politistika@nlg.gr ή τηλεφωνικά στο: 210 3382528210 3382582).
Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>