Κυριακή 10 Απριλίου 2016

H εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM(http://www.94fm.gr/)Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής.
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης
Στην εκπομπή της 10ηςΑπριλίου 2016 είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να παρουσιάσουμε τη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, μία από τις αρτιότερες οικονομικές βιβλιοθήκες της χώρας, με προσκεκλημένη την κα Εύα Σεμερτζάκη, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας της Ελλάδος και Υποδιευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας.

Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1928, έτος ίδρυσης της Τράπεζας της Ελλάδος, και έκτοτε εξελίσσεται ακολουθώντας και υποστηρίζοντας με τις πλούσιες συλλογές που διαθέτει, το έργο και τη λειτουργία του οργανισμού στον οποίο υπάγεται. Κατατάσσεται στις ειδικές βιβλιοθήκες, αλλά έχει τον χαρακτήρα της δημόσιας καθότι εξυπηρετεί το ευρύ κοινό, αλλά και της ακαδημαϊκής καθότι εξυπηρετεί την ακαδημαϊκή κοινότητα της οικονομικής επιστήμης καθώς απευθύνεται πρωτίστως στο στελεχιακό δυναμικό της Τράπεζας αλλά είναι ανοικτή στον πολίτη, τον επιστήμονα, τον ερευνητή, τον φοιτητή και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την οικονομική επιστήμη.
Η έντυπη συλλογή της αριθμεί 170.000 βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες και η ηλεκτρονική συλλογή αριθμεί περίπου 40 βάσεις δεδομένων, μεταξύ των οποίων 230.000 ηλεκτρονικά βιβλία και 22.000 τίτλοι ηλεκτρονικών περιοδικών. Ξεχωρίζουν στη συλλογή της οι εκδόσεις κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, οι εκδόσεις της Τράπεζας, η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από συστάσεως του ελληνικού κράτους, η συλλογή των σπανίων βιβλίων (το παλαιότερο χρονολογείται το 1534), οι στατιστικές σειρές, η πλούσια βιβλιογραφία για την ελληνική οικονομία και την οικονομική επιστήμη και πολλά άλλα.
Η Βιβλιοθήκη μιας Kεντρικής Tράπεζας είναι μοναδική στη χώρα της. Έτσι η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει την ανάγκη της συνεργασίας με ομότιμες. Μετέχει στο EuropeanSystemofCentralBanks’ InformationManagementNetwork μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ομάδα Βιβλιοθηκών Κεντρικών Τραπεζών.
Στα ελληνικά όρια, η Βιβλιοθήκη είναι μέλος του Δικτύου Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.http://libnt2.lib.unipi.gr/diovi) που αποτελείται από 10 ιδρύματα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών των βιβλιοθηκών μελών. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος διαλέξεων οικονομικού περιεχομένου για εργαζόμενους σε οικονομικές βιβλιοθήκες.
Ως εκλεγμένο μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Τμήματος Διαχείρισης Γνώσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (IFLA), η κα Ε. Σεμερτζάκη τόνισε τη σημασία της ελληνικής παρουσίας στο σημαντικότερο επιστημονικό όργανο των βιβλιοθηκών. Οι βιβλιοθήκες πέρα από την πληροφόρηση που παραδοσιακά διαχειρίζονται, σήμερα μετατρέπονται σε κέντρα διαχείρισης της γνώσης με έμφαση στον άνθρωπο που κατέχει τη γνώση και γίνονται το όχημα για τη διάχυση και μετάδοσή της.
Η ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος το 2013, με τη μορφή Διεύθυνσης λειτουργεί ως «ομπρέλα» για τους τρεις φορείς που συνήθως απαρτίζουν ένα πολιτιστικό ίδρυμα, δηλαδή βιβλιοθήκη, αρχείο και μουσείο σε συνδυασμό με τον τομέα μη οικονομικών εκδόσεων.
Οι μελλοντικές προκλήσεις της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας της Ελλάδος (http://library.bankofgreece.grήhttp://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Library/default.aspx) σχετίζονται με την προσπάθεια της Βιβλιοθήκης να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες αρμοδιότητες της Τράπεζας.
Ανάμεσα στα νέα για τις δραστηριότητες/εκδηλώσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:

  • Η βράβευση της  Δημοτικής βιβλιοθήκης Ραψάνης από τον Κύκλο του Ελληνικού ΠαιδικούΒιβλίουμε το βραβείο βιβλιοθηκονόμου, που απονεμήθηκε από κοινού στη κα Χάιδω Πανταζή, βιβλιοθηκονόμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και στον κ. Αθανάσιο Κουρόγλου, βιβλιοθηκονόμο στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. ΔήμουΚαρδίτσας.
  •  Οι εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου (23η Απριλίου) που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες, από τις 18 έως τις 22 Απριλίου 2016, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου και με την υποστήριξη της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • ·Τα επιμορφωτικά σεμινάρια «Από την Έρευνα στη Διδασκαλία» που διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας την Παρασκευή 15 & το Σάββατο 16 Απριλίου με την ευκαιρία του ανακαινισμένου 2ου ορόφου της.
  • Η κυκλοφορία του 1ου Τεύχους, HEAL Journal 2ου Τόμου (Ιαν. – Ιούν. 2016) του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) το οποίο αποτελεί ένα Ειδικό Αφιέρωμα στη μνήμη του πρώτου προέδρου του ΣΕΑΒ, Βασίλη Παπάζογλου.
  • Η Ίδρυση Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων, Κέντρων το Σάββατο 14 Μαΐου στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.
  • Η προβολή ντοκιμαντέρ από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

1394 hall

Ένα Σχόλιο
  1. Pingback: Κυριακή...

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>