Εκπομπή 25ης Ιανουαρίου 2015

 Στις 25/1/2015 παρουσιάστηκε στην εκπομπή η συγγραφέας Κρυσταλία Πατούλη με το βιβλίο « Η έρευνα για την κρίση 2010 – 2014: Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε; », εκδόσεις Κέδρος, 2014. Στο βιβλίο απαντούν στη συγγραφέα 180 πρόσωπα των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα με βάση το ερώτημα «Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;» .

Τα 19 πρόσωπα από αυτά απαντούν σε υποερωτήματα ανάλογα με την επικαιρότητα, στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr, δημιουργώντας έναν δημόσιο διάλογο με πάνω από 280 άρθρα και συνεντεύξεις. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο και απαντούν στο δυνητικό ερώτημα που έχει τεθεί μέχρι σήμερα για τη στάση της διανόησης και την κρίση που διανύουμε.

Η κα Πατούλη τόνισε ότι βάση για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε το πλαίσιο επικοινωνίας, διαλόγου, συνεργασίας, επίγνωσης, αλλά και εύρεσης λύσεων (των συμπτωμάτων και ιδίως των προβλημάτων της κρίσης), μέσω του λεγόμενου brain storming, που είναι ενδεδειγμένη μέθοδος επίλυσης προβλημάτων, αλλά και της έκφρασης θέσεων – που είναι η αρχή του περάσματος σε πράξη –, όπως π.χ. να υπάρξει μία σύνθεση των προτάσεων κοινής αποδοχής, βάσει των αιτιών και του «τι να κάνουμε;»,

Σκοπός του βιβλίου αποτελεί η προσπάθεια να βοηθήσει έστω στο ελάχιστο για την επίγνωση των αιτιών της κρίσης – άρα την αποφυγή όσο και την πρόληψή τους στο μέλλον – και την αναζήτηση μιας νέας κοινωνίας ενεργών όσο και συνειδητοποιημένων πολιτών που θα φέρουν εις πέρας αυτό το «τι πρέπει να κάνουμε;» – άρα τη θεραπεία της και την έξοδό μας ανεπιστρεπτί απ’ αυτήν –, υπενθυμίζοντας μέσω όλων αυτών των συμπερασμάτων την ανάγκη για «επανεκκίνηση» του πολιτισμού και συνεπώς του τρόπου της ζωής μας.

Τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν στο ΚΕΘΕΑ, που συμβάλλει καθοριστικά εδώ και δεκαετίες στην επίλυση κρίσεων προς την ανεξαρτητοποίηση, και στη ΜΕΡΙΜΝΑ, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απωλειών στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Στα νέα της εκπομπής παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις/δράσεις από τις βιβλιοθήκες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σχετικά με  τιμητική εκδήλωση για τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη,  Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,  Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών,  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας,  προκήρυξη διαγωνισμού ανάθεσης για τη ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου.

—-

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Χ. Κυριακοπούλου Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>