Εκπομπή 18ης Ιανουαρίου 2015

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Χ. Κυριακοπούλου Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Στις 18/1/2015 παρουσιάστηκε στην εκπομπή η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γλωσσιώτη Ελένη η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το παραμύθι της «Ο βοσκός της θάλασσας και η Αφρομαλλούσα». Η κα Γλωσσιώτη επισήμανε το ρόλο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην ανάδειξη νέων συγγραφέων όπως και τη μακροχρόνια συμβολή της στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Σε συνέχεια της συζήτησης που ακολούθησε κατέθεσε την άποψη της για το χώρο που παιδικού βιβλίου σήμερα με τα προβλήματα και τις προοπτικές. Τέλος μίλησε και για τα υπό έκδοση βιβλία της που είναι το παραμύθι για τους μικρούς φίλους  και  ο Φύλλος για μεγαλύτερα παιδιά.

Στη συνέχεια η εκπομπή φιλοξένησε το Μιχάλη Καλαμαρά, διαχειριστή της σελίδας για το ηλεκτρονικό βιβλίο και τις ψηφιακές εκδόσεις eAnagnostis.gr. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Καλαμαράς  ανέφερε πως η ευρύτερη διάδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου ξεκινάει από τα τέλη του 2007 και σήμερα τα ebooks αποτελούν το 1/3 της αγοράς του βιβλίου στις ΗΠΑ με την Ευρώπη, πέραν της Βρετανίας, να ακολουθεί με μονοψήφια αλλά συνεχώς διευρυνόμενα ποσοστά. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής ανάγνωσης όπως είναι: η δυνατότητα ο αναγνώστης να μπορεί να έχει μαζί του μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, να πραγματοποιεί αναζήτηση μέσα στο κείμενο ή να συμβουλεύεται ενσωματωμένα λεξικά, να ανατρέχει άμεσα στις υποσημειώσεις, να ορίζει σελιδοδείκτες και να κρατά σημειώσεις πάνω στο βιβλίο, τις οποίες μπορεί να αξιοποιεί στη συνέχεια στον υπολογιστή του. Ανέφερε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορεί να ενσωματώνουν βίντεο και ήχο και να δίνουν τη δυνατότητα της διάδρασης σχετικά με το περιεχόμενο. Παράλληλα, τόνισε ότι στα ebooks δεν υπάρχουν εξαντλημένα βιβλία, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να τα προμηθεύεται online και να αρχίζει να τα διαβάζει αμέσως.

Έγινε ειδική αναφορά για τα οφέλη που μπορεί να έχουν τα άτομα με τις ειδικές δεξιότητες αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα  άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες μεγέθυνσης της γραμματοσειράς των βιβλίων.

Επίσης επισήμανε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι μια ευκαιρία για τις βιβλιοθήκες να πρωτοστατήσουν στη διάδοση μιας νέας αναγνωστικής τάσης και, μέσω των ebooks και των νέων τεχνολογιών, να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον νεότερων ανθρώπων για την ανάγνωση. Επιπλέον, αναφέρθηκε καθώς δεν έχουν όλες οι πληθυσμιακές ομάδες ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, οι βιβλιοθήκες να μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος. Οι τομείς που μπορούν να δραστηριοποιηθούν είναι η παροχή πρόσβασης σε συσκευές ανάγνωσης και ηλεκτρονικά βιβλία και η συστηματική εξοικείωσή των αναγνωστών με τις νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα πρότεινε να κινηθούν προς την ψηφιοποίηση των συλλογών τους και την αξιοποίηση των ψηφιοποιήσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Στην Ελλάδα οι προσπάθειες που υπάρχουν βρίσκονται σε πιλοτικό επίπεδο για την πρόσβαση σε συσκευές και ebooks μέσα από τις βιβλιοθήκες. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει και η συνεργασία βιβλιοθηκών και εκδοτών τόσο στο έντυπο όσο και στο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Τέλος για το μέλλον του βιβλίου, ο Μιχάλης Καλαμαράς τόνισε πως τα ebooks είναι μια τεχνολογική εξέλιξη που φέρνει και τη ψηφιακή μετάβαση στην ανάγνωση του βιβλίου και που θα δώσει ανεξερεύνητες ως σήμερα δυνατότητες στους συγγραφείς και τους αναγνώστες. Για τα ebooks είπε ό, τι ισχύει και γενικότερα για την τεχνολογία: ούτε η φοβία ούτε η εξιδανίκευση μάς βοηθούν αλλά χρειάζεται ανοιχτό πνεύμα και διάθεση πειραματισμού. Όσο όμως κι αν είναι βέβαιο πως τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια συνεχώς ανοδική τάση στην ανάγνωση, το έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους και θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα νέα της εκπομπής παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις/δράσεις από τις βιβλιοθήκες: Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Ένα Σχόλιο
  1. Pingback: ΒΙΒΛΙΟ&Theta...

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>