Υπόμνημα στην Σύνοδο των Πρυτάνεων

Προς:

Σύνοδο Πρυτάνεων & Προέδρων

Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών

Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Ιωάννινα 26 – 27 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2009

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης απευθύνεται στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με το σχετικό υπόμνημα, προκειμένου να θέσει στο Σώμα εκ νέου το ζήτημα των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και των συμβασιούχων εργαζομένων σ” αυτές.

Με το παρόν υπόμνημα επισημαίνουμε ότι το ζήτημα των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση και την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες τον τελευταίο χρόνο. Τα εν λόγω προβλήματα αφορούν:

1. Τη λήξη και τη μη ανανέωση των συμβάσεων στις 31/5/2009 των συμβασιούχων εργαζομένων σ’αυτές, σε αντίθεση με άλλα υπουργεία όπως στο Υπουργείο Εσωτερικών και Πολιτισμού, στα οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των ήδη εκτελούντων προγραμμάτων με την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων σ” αυτά μέχρι την ενεργοποίηση των σχετικών προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.

2. Τις διαδικασίες χρηματοδότησης της Οριζόντιας Δράσης συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011.

3. Τη διαδικασία δημοσιοποίησης των προκηρύξεων των Κάθετων Δράσεων με την απαραίτητη κοινοποίηση της σχετικής Πρόσκλησης.

Αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης είναι να έχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα αφενός στους ίδιους τους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους και αφετέρου στη λειτουργία και στην ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και τη λειτουργία τους με ελλιπές ωράριο, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών τους.

Επίσης λόγω της μη ανανέωσης των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009 – 2011, διακόπηκε η πρόσβαση των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών που επί μια δεκαετία παρέχονταν στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο, με ολέθριες συνέπειες για την υποστήριξη της έρευνας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης ζητά από το Υπουργείο Παιδείας τα παρακάτω:

o Tη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες με την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), μια που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, για να συνεχίσουν την υποστήριξη των παρεχόμενων υπηρεσιών με τις τρέχουσες εφαρμογές και της ανάπτυξης νέων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφόρηση στην εποχή μας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας χώρας.

o Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», θέτοντας κατά τη διαδικασία διαβούλευσης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησης της Πρόσκλησης, με αναδρομική επιλεξιμότητα των δαπανών στις αμοιβές του προσωπικού που απασχολείτο μέχρι 31-05-09 στα συγκεκριμένα έργα, έτσι ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ειδικότερα των βιβλιοθηκών των περισσοτέρων ΤΕΙ της χώρας.

o Να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της Οριζόντιας Δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι συνέπειες της διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής.

 

Ζητάμε από τη σύνοδο των Πρυτάνεων να υποστηρίξει τα αιτήματα μας αυτά και να πιέσει με όλες τις δυνάμεις το Υπουργείο Παιδείας, για να συνεχίσουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες να αποτελούν βασικές μονάδες υποστήριξης της εκπαίδευσης και της έρευνας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης

Κοινοποίηση:

1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δ. Σιούφα
3. Yπουργό ΥΠΕΠΘ, κ. Α. Σπηλιωτόπουλο
4. Υφυπουργό ΥΠΕΠΘ, κ. Δ. Ταλιαδούρο
5. Γ. Γραμματέα ΥΠΕΠΘ, κ. Ν. Γκατσοπούλου
6. Ειδικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ, κ. Αθ. Κυριαζή
7. Ειδικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ, κ. Ε. Κοντογιάννη
8. Προϊστάμενο ΕΥΔ ΕΟΕΑΕΚ, κ. Β. Τσαγιάννη
9. Υπεύθυνη ΕΥΔ ΕΠΕΑΕΚ, κ. Α. Μανιατάκου
10. Πολιτικά κόμματα
11. Πρόεδροι ΤΕΙ
12. Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, κ. Β. Παπάζογλου
13. Προϊστάμενοι Σχολών Βιβλιοθηκονομίας ΑΕΙ – ΤΕΙ
14. Πρόεδροι ΠΕΤ της ΕΕΒΕΠ
15. Σπουδαστικοί Σύλλογοι Σχολών Βιβλιοθηκονομίας
16. ΜΜΕ
17. Ημερήσιο τύπο

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>