Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου νέος Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ

Ο άνθρωπος των συνεργασιών στη θέση του νέου Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) εκφράζει την ικανοποίηση της για την τοποθέτηση του Δρα. Φίλιππου Τσιμπόγλου στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, μετά από απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

Τα τριάντα χρόνια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του κ. Τσιμπόγλου  στο χώρο των βιβλιοθηκών και της επιστημονικής πληροφόρησης τον καθιστούν ως τον πλέον κατάλληλο για τη θέση του νέου Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Αυτό καταδεικνύει η απόλυτα επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία, ως Διευθυντής  της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου & ex officio μέλος της Συγκλήτου (1999 έως σήμερα).  Επίσης η θέση του ως προϊστάμενος τριών Τμημάτων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), υπεύθυνου Ευρωπαϊκών, Διαρθρωτικών &  Αναπτυξιακών προγραμμάτων που τον καθιστούν ένα εξαίρετο και διακεκριμένο επιστήμονα.

Η συμβολή του παράλληλα για τη δημιουργία του Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ),  του Δικτύου Διαδανεισμού, καθώς και οι υψηλού επιπέδου επιστημονικές ανακοινώσεις στα βιβλιοθηκονομικά συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, και εν γένει στα επιστημονικά δρώμενα του κλάδου, όπως και το συγγραφικό του έργο, συνηγορούν στο ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με μακρά θητεία και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των βιβλιοθηκών και ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείται να εκπληρώσει ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Όλα αυτά τα χρόνια τον γνωρίζουμε να λειτουργεί ακούραστα, με υψηλά οράματα  και ανιδιοτελή κίνητρα που τα κοινοποιεί και  τα καθιστά προσιτά και οικεία στους συνεργάτες του, τα μοιράζεται μαζί τους, τα εμπιστεύεται και τους εμπιστεύεται. Θέτει στόχους, που ενώ φαίνονται ανέφικτοι, χάρις στην πίστη και την αστείρευτη εργατικότητά του τα κάνει πράξεις.

Είναι ο άνθρωπος των συνεργασιών και της προόδου.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι  ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου έχει συμβάλλει τα μέγιστα με τη συμμετοχή και την παρουσία του στις δράσεις της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης(ΕΕΒΕΠ) για την προώθηση της Επιστήμης της Βιβλιοθηκονομίας και των Συστημάτων Πληροφόρησης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η  συμβολή του από την θέση του  Προέδρου της Επιτροπής για την Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών στη χώρα μας. Ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Πανελλήνιων Συνεδρίων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που πραγματοποίησε η ΕΕΒΕΠ, συνέδεσε το όνομά του με την επιστημονική καθιέρωση ενός νέου θεσμού.

Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν  τονίζαμε τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε το Εφορευτικό Συμβούλιο  της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ που χήρευε από το 2005.

Πλέον εναπόκειται στο Υπουργείο  Παιδείας να στηρίξει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενισχύοντας την οικονομικά, υλικοτεχνικά και κυρίως με νέο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος προκειμένου «η μητέρα των βιβλιοθηκών» να καταστεί ένας σύγχρονος θεματοφύλακας της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οδηγός για μια Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών και κιβωτός γνώσης/μνήμης.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης  εύχεται στο νέο  Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης κάθε επιτυχία στο έργο του.

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>