Ανακοίνωση προς τα μέλη της ΕΕΒΕΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η βιβλιοθήκη ως σύμβολο μιας νέας εποχής που ενισχύει κοινότητες αλληλεγγύης, πολιτισμού και ανταλλαγής ιδεών καλείται να ανοιχτεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, να διαμορφώσει δίκτυα συνεργασίας και δράσεις που θα εμπλέκουν όλες τις κοινωνικές ομάδες και να αποτελέσει εστία γνώσης, πολιτισμού και δημιουργικού προβληματισμού.

Η ανάγκη σχεδιασμού, από την πολιτεία, χάραξης, υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής με συγκροτημένο πρόγραμμα για τις ελληνικές βιβλιοθήκες που θα λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα, αλλά και τις ανάγκες της εποχής προνοώντας για το «αύριο» είναι επιτακτική ανάγκη που δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Μέσα στην κρίση των δημοσιονομικών στόχων, απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της γκρίζας διάθεσης που μας προκαλεί, η ελληνική πολιτεία οφείλει να προχωρήσει επιτέλους και να δώσει στις ελληνικές βιβλιοθήκες και στους εργαζόμενους σ” αυτές το ρόλο και τη θέση που δικαιούνται ως φορείς γνώσης και θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ανάγκη ενός εθνικού οράματος που θα περικλείει το πνεύμα, τον πολιτισμό, την εθνική ταυτότητα και τις πανανθρώπινες αξίες και δημιουργίες με σημείο αναφοράς τις βιβλιοθήκες που επιτελούν βασικό και αναντικατάστατο ρόλο στην προαγωγή της γνώσης και της έρευνας πρέπει να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς που είναι υπεύθυνες για αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό αποσπασματικές πρωτοβουλίες που δεν εντάσσονται σε κάποιο κεντρικό σχεδιασμό, παρά ενδεχομένως τις όποιες καλές προθέσεις των δημιουργών τους, δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής διάστασης των ελληνικών βιβλιοθηκών χωρίς διακρίσεις, ενώ συγχρόνως προκαλούν σύγχυση μη οριοθετώντας με σαφή τρόπο τα όρια των επιδιωκόμενων σκοπών τους ούτε τα μέσα/μεθόδους  που χρησιμοποιούν γι” αυτό.

Ως στόχος και βασική επιδίωξη της Ένωσης είναι να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος των βιβλιοθηκών στην κοινωνική ζωή του τόπου και η συμμετοχή τους στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Κεντρική ιδέα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η θέση της Ένωσης για ίση ευκαιρία όλων των Ελλήνων στην παροχή γνώσεων και πληροφοριών. Η επιδίωξη αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν:

 Υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας. Η ισόρροπη αυτή ανάπτυξη στηρίζεται στην ομοιόμορφη ανάπτυξη συλλογών, επεξεργασία των βιβλιογραφικών πληροφοριών, τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού καταλόγου ανοικτής πρόσβασης, τη χρήση κοινών εργαλείων βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας των τεκμηρίων κ.λπ.

  • Αναπτυχθούν σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και δικτύωσης στις Δημοτικές /Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και η λειτουργική τους διασύνδεση με τις άλλες κατηγορίες ελληνικών βιβλιοθηκών.
  • Δημιουργηθούν & αναπτυχθούν συνεργατικές δράσεις για την υποστήριξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών με τη δημιουργία κεντρικού συνεργατικού βιβλιογραφικού καταλόγου ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών ως υποσυστήματος ενός Εθνικού Καταλόγου Βιβλιοθηκών.
  • Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες αναδείξουν,  προβάλουν και αξιοποιήσουν  τα πολιτιστικά αποθέματα των τοπικών κοινωνιών με τη ανάπτυξη και διαχείριση κοινής πλατφόρμας φιλοξενίας και διάθεσης ψηφιακού ή ψηφιοποιημένου υλικού για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Europeana.
  • Οι  βιβλιοθήκες παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες προς τον πολίτη στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, της πληροφοριακής παιδείας, της προώθησης της φιλαναγνωσίας κλπ.
  • Υπάρξει ισότιμη συμμετοχή των βιβλιοθηκών στην κατανομή των πόρων για τον πολιτισμό και συντονισμός των δράσεων που αναλαμβάνουν.

Η Ένωση στοχεύει στη σύνταξη  της Πράσινης Βίβλου των Βιβλιοθηκών της Ελλάδος όπως είχε προταθεί από την Επιτροπή της Ένωσης για τη χάραξη μιας Εθνικής Πολιτικής  για τις Βιβλιοθήκες που παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία που διοργάνωσε για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του 17ουΠανελληνίου Συνεδρίου  Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Γιάννενα  2008) αφού ληφθεί υπόψη και η Ευρωπαϊκή Λευκή βίβλος.

 Συνάδελφοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ θεωρούμε ότι έχουν αξία και σημασία τα όσα αποτύπωσε ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του:

«……..Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν  τυπογράφοι ντόπιοι  και ξένοι διαβασμένοι για  την Ελλάδα -ένα πράμα μόνον  με παρακίνησε κι εμένα να γράψω, ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθένας «εγώ»;Όταν αγωνιστή μόνος του να φκειάση ή χαλάση, να λέγη εγώ· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί. Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ιδούνε όλοι οι Έλληνες ν” αγωνίζωνται δια την πατρίδα τους, δια την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε· «Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες». Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζωνται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκεία στους και της κοινωνίας. Ότι θα είναι καλά δικά τους. Όχι όμως να φαντάζωνται για τα κατορθώματα τα πατρικά, όχι να πορνεύουν την αρετή και να καταπατούν τον νόμον και νάχουν την επιρροή για ικανότη…..»

ΤΟ ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & EΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>