Ανακοίνωση για συμβασιούχους Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Αθήνα, 26 Μαΐου 2009

 Μετά την συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Γκοτζοπούλου Νίκη, σήμερα 26 Μαΐου 2009, από την αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΕΒΕΠ, με την πρόεδρο κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου, τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Γλωσσιώτη, τον εκπρόσωπο του ΣΕΑΒ Γιάννη Αλεβίζο (λόγω κολλήματος του Προέδρου του ΣΕΑΒ κ. Βασίλη Παπάζογλου) και τον εκπρόσωπο από τους συμβασιούχους εργαζομένους στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες κ. Σπύρο Κέντρο, για το ζήτημα των εργαζομένων σ΄αυτές των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαΐου, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

 Επιδόθηκαν από την αντιπροσωπεία στην Γενική Γραμματέα, το Ψήφισμα των εργαζομένων από την τελευταία  κινητοποίηση την Παρασκευή 22 Μαΐου, καθώς και η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ,  με τις θέσεις των συμβασιούχων σχετικά με το παραπάνω αναφερόμενο θέμα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από την Γενική Γραμματέα να υπάρξει ενημέρωση της αντιπροσωπείας, για την εξέλιξη του θέματος της λήξης των συμβάσεων και τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά και με τα όσα είχαν συζητηθεί και αφορούσαν δεσμεύσεις του Υπουργείου στη συνάντηση που είχε προηγηθεί με την αντιπροσωπεία των  συμβασιούχων πριν το Πάσχα.

Η τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως σχετικά με τα παραπάνω ήταν ότι: ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη των κάθετων δράσεων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, αντίθετα δεν δεσμεύτηκε για το αίτημα της μετατροπής των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ επικαλούμενη την έλλειψη Πόρων. Επίσης έκανε αναφορά στην έγκριση των 8/μηνων συμβάσεων για 300 θέσεις στα ΑΕΙ και 100 περίπου θέσεις στα ΤΕΙ, οι οποίες όμως  καλύπτουν το 50% του αριθμού των εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Για το παραπάνω επίσης επισημάνθηκε ότι στις εν λόγω προκηρύξεις, στην περίπτωση της έγκρισης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία των συγκεκριμένων εργαζομένων, ώστε να έχουν αυξημένη μοριοδότηση κατά την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

Με δεδομένα τα παραπάνω θεωρούμε ότι: η προκήρυξη των κάθετων δράσεων στις Ακαδημαϊκές είναι μια εξέλιξη στην πορεία αναζήτηση λύσης του προβλήματος των συμβασιούχων και  μπορεί να αποτελέσει διέξοδο, χωρίς να είναι μόνιμη λύση, στο αδιέξοδο το οποίο έχει περιέλθει το καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, για την οποία απαιτείται ένα ενδιάμεσο διάστημα,  έως ότου  ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των κάθετων δράσεων, καλούμε τις διοικήσεις όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ-ΤΕΙ)να μεριμνήσουν, για την  εξασφάλιση της παραμονής των συμβασιούχων εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή μέσω της Επιτροπής Ερευνών.

Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση και έρευνα χωρίς τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, τη στιγμή μάλιστα που αποτελούν στοιχεία αξιολογήσεων για τις μελλοντικές δράσεις των Ανώτατων Ιδρυμάτων στις επικείμενες αξιολογήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο διάστημα.         

 Συνάδελφοι, είμαστε στη διάθεση σας, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος.

                               ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΕΒΕΠ

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>