Άννα Τεριακή – Σολωμού (1929-2009)

Άλλη μια μεγάλη και σημαντική προσωπικότητα της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Η Άννα Τεριακή – Σολωμού, πολεοδόμος – πολιτικός μηχανικός και βιβλιοθηκονόμος υπήρξε από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στο χώρο μας. Για την σημαντική και καινοτόμο προσφορά της στην καθιέρωση του επαγγέλματος τιμήθηκε και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων στην οποία είχε διατελέσει Γραμματέας.

Ήταν εκείνη που εισήγαγε την τεκμηρίωση στην Ελλάδα ως υπεύθυνη της μονάδας Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας από το 1975 ως και την ολοκλήρωση της επαγγελματικής της καριέρας. Παρότι οι σπουδές της στο εξωτερικό ήταν πολεοδόμος – πολιτικός μηχανικός με την παραπάνω επαγγελματική της δράση προώθησε την συνεργασία των μηχανικών με τους βιβλιοθηκονόμους, πράγμα που ήταν μια μεγάλη καινοτομία για τα πρώτα βήματα της βιβλιοθηκονομίας στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο της παραπάνω επαγγελματικής της ενασχόλησης διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής Τεκμηρίωσης του ΕΛΟΤ.

Εκτός αυτού η Άννα υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά ιδεώδη της αριστεράς και την ποιότητα της ζωής, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, της προδικτατορικής ΕΔΑ και του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Για την κοινωνική της δράση υπέστη αρκετές διώξεις μέχρι και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπου εξορίστηκε στη Γυάρο, μαζί με το παιδί της. Πήρε ενεργό μέρος στο κίνημα για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Την Άννα ως προσωπικότητα τη διέκρινε η νηφαλιότητα, η σεμνότητα και η καλοσύνη. Πάντα είχε ένα καλό λόγο για όλους και όλοι έχουμε κάτι καλό να θυμόμαστε από την αξέχαστη Άννα. Σήμερα η βιβλιοθηκονομική κοινότητα αποχαιρετά ένα εξαίρετο επιστήμονα και προπαντός ένα σπουδαίο και σημαντικό Άνθρωπο.

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, Μάντα και Μάκη και απονέμει το στερνό αντίο στην Άννα.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, Παρασκευή στις 5.30 στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

 

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>