Βιβλιοθήκες: Aνοιχτή Διακυβέρνηση – Συνδεδεμένα Δεδομένα

Πότε:
16 Οκτωβρίου 2015 @ 6:30 πμ – 11:30 πμ
2015-10-16T06:30:00+00:00
2015-10-16T11:30:00+00:00
Πού:
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Δομοκού 2
Αθήνα 104 40
Ελλάδα

H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών της δράσεων, σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Βάσεων Δεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας –Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών σας ενημερώνει για  τη πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα:

Βιβλιοθήκες: Aνοιχτή Διακυβέρνηση – Συνδεδεμένα Δεδομένα

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση βασικών εννοιών και η απόκτηση εισαγωγικών γνώσεων σχετικά με την  Ανοικτή Διακυβέρνηση και τα Συνδεδεμένα Δεδομένα. Συνάμα η ανάδειξη του νέου κοινωνικού ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν οι βιβλιοθήκες αποσαφηνίζοντας τον όρο «ανοιχτή διακυβέρνηση» σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο αναφοράς για τα μοντέλα αναπαράστασης, κωδικοποίησης, χρήσης και συνύπαρξης των βιβλιογραφικών δεδομένων σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον διαχείρισης πληροφορίας και γνώσης. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν οι τεχνολογίες του σημασιολογικού ιστού και των συνδεδεμένων δεδομένων (linked data), με έμφαση στις βιβλιοθήκες, καθώς επίσης και οι αλληλεπιδράσεις τους με την τρέχουσα ανάπτυξη στα εννοιολογικά μοντέλα των βιβλιοθηκών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, πλησίον του ομώνυμου σιδηροδρομικού &  μετρό σταθμού τηλ: 2108810884, 2108236635, 2108846011 15:00 -19:00) την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 9: 30 π.μ. έως τις 14: 30 μ.μ.

Συντονιστές του σεμιναρίου είναι ο Καθηγητής του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Δρ Μιχάλης Σφακάκης και η κα Αικατερίνη Γιαννουκάκου Βιβλιοθηκονόμος MSc, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή καλούνται να συμπληρώσουν & να αποστείλουν την φόρμα συμμετοχής.Η διάθεση του σεμιναριακού υλικού θα πραγματοποιηθεί την ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου από τις 8: 30 π.μ έως τις 9: 15 π.μ.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Εκ μέρους της Ένωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Oργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας για τη φιλοξενία και την ευγενική παραχώρηση του χώρου καθώς και τους συντονιστές για την αμισθί συνεισφορά τους στη πραγματοποίηση του σεμιναρίου.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο αριθμός των θέσεων για το σεμινάριο έχει συμπληρωθεί. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας.

—————————————————–

Περιεχόμενο σεμιναριακών ενοτήτων

Συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών (Linked data)

 

Η ανάπτυξη και ολοένα αυξανόμενη εφαρμογή των τεχνολογιών του σημασιολογικού ιστού προσδιορίζουν ένα νέο πλαίσιο αναφοράς για τα
μοντέλα αναπαράστασης, κωδικοποίησης και χρήσης των βιβλιογραφικών δεδομένων ή όπως διευρύνονται και ορίζονται σήμερα ως «δεδομένα
βιβλιοθηκών». Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου αναφοράς είναι η απαίτηση για συνύπαρξη και ολοκλήρωση των βιβλιογραφικών δεδομένων σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον διαχείρισης πληροφορίας και γνώσης, όπου όλες οι επιστημονικές κοινότητες συνυπάρχουν, εκφράζουν τις ιδιαίτερες
πληροφοριακές τους απαιτήσεις, αλλά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί οποιαδήποτε άλλη κοινότητα να τις μοιραστεί, να τις χρησιμοποιήσει
καθώς επίσης και να τις επεκτείνει. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται (α) η συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή διαχείριση και διάθεση οποιουδήποτε τύπου πληροφορίας, (β) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της χρήσης των μοντέλων δεδομένων των βιβλιοθηκών και
(γ) ο επαναπροσδιορισμός των διαδικασιών διάθεσης και κοινής χρήσης των δεδομένων αυτών.

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι να αναδείξει το νέο ρόλο των βιβλιοθηκών ως μέλη ενός ευρύτερου δικτύου οργάνωσης, αποθήκευσης,
διατήρησης, προώθησης και πρόσβασης της γνώσης και να σκιαγραφήσει το τεχνολογικό υπόβαθρο – πλαίσιο το οποίο καθορίζει τους τρόπους με τους
οποίους είναι δυνατό να επιτευχθούν τα παραπάνω. Το σεμινάριο θα εστιάσει στις τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού και των Συνδεμένων
Ανοικτών Δεδομένων και πώς αυτές επιδρούν και μπορούν να αξιοποιηθούν από τις βιβλιοθήκες.

Καθηγητής Χρήστος Παπαθεοδώρου Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου & Δρ Μιχάλης Σφακάκης.

Ερευνητική Ομάδα Βάσεων Δεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας - Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Δημόσια Πληροφορία, Βιβλιοθήκες & Ανοικτή Διακυβέρνηση

Η δημόσια διοίκηση παγκοσμίως παράγει τεράστιες ποσότητες πληροφορίας κατά την τέλεση των διοικητικών της δραστηριοτήτων και την επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, η οποία άπτεται πληθώρας τομέων –π.χ. φορολογία, εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση, θρησκεία. Εκ προοιμίου η διαδικασία συλλογής και αποθήκευσής είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη και επίπονη, ανεξαρτήτως της μορφής και του μέσου που διατίθεται ή διανέμεται η πληροφορία. Παράλληλα όμως η πληροφορία του δημόσιου τομέα θεωρείται ως ο ανεξερεύνητος πλούτος του 21ου αιώνα που μπορεί να συμβάλλει ζωτικά στην αειφόρο και οικονομική ανάπτυξη.

Η εισήγηση στοχεύει στη αποσαφήνιση των όρων «κυβερνητική πληροφορία» και «δημόσια πληροφορία» κάνοντας μια αναδρομή στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι με έμφαση στο ρόλο που οι βιβλιοθηκονόμοι και οι επιστήμονες της πληροφόρησης καλούνται να παίξουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο σύγχρονο πληροφοριακό περιβάλλον. Ο νέος αυτός ρόλος των βιβλιοθηκών αφορά μια πιο ανοιχτή προσέγγιση αποτελώντας μέρος μιας μεγαλύτερης μετατόπισης στην κοινωνία, που θέτει τα δεδομένα ως ένα κοινωνικό κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρηθεί η ανάδειξη του νέου αυτού ρόλου απαντώντας σε 3 κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Ποιο ρόλο μπορούν οι βιβλιοθήκες να παίξουν στο οικοσύστημα ανοιχτής διακυβέρνησης της κοινότητάς τους.
  2. Σε ποιο τμήμα του οικοσυστήματος ανοιχτής διακυβέρνησης της κοινότητάς τους μπορούν οι βιβλιοθήκες να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη δημόσια αξία των πληροφοριών.
  3. Ποια είναι οι νέες δεξιότητες και πόροι που χρειάζονται για να δημιουργήσουν οι βιβλιοθήκες αυτή τη σχεδιαζόμενη αξία.

Αικατερίνη Γιαννουκάκου   Βιβλιοθηκονόμος MSc, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας ως Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης – Αναγνωστηρίου.

 

Add Comment RegisterΣχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>